YUSEN LOGISTICS. Sustenabilitatea, ca o oportunitate

Privite, de cele mai multe ori, ca fiind generatoare de costuri greu de susținut, condițiile de sustenabilitate se pot așeza într-o ecuație corectă de eficiență. Dar numai într-un anumit context. Despre protecția mediului se vorbește mult, dar pare că se face puțin. De aceea, în cele ce urmează, vom intra într-un dialog cu răspunsuri scurte, despre a acționa. În prim plan, transportul intermodal.

Adrian Covrig

ZIUA CARGO: Sustenabilitatea devine cu adevărat importantă în strategiile de afaceri, odată cu impunerea, din 2025, a raportărilor pe bază de standarde comune emise la nivel european. Este o provocare sau o oportunitate?

Adrian Covrig, head of intermodal Yusen Logistics Romania: Pentru Yusen Logistics, obligativitatea depunerii unui raport privind sustenabilitatea reprezintă o mare oportunitate. Suntem printre puținii operatori care oferă servicii complete de transport intermodal, operațiuni de terminal și operațiuni vamale, ca servicii integrate pentru clienții Yusen Logistics. La fiecare final de an avem un calculator de emisii de carbon care ne arată, în cifre, cantitatea de emisii de carbon salvate sau numărul de camioane înlocuite de pe șosele prin folosirea transportului intermodal.

Care sunt semnalele pe care le aveți din piață, din partea clienților și furnizorilor de transport, privind adoptarea de soluții noi pentru reducerea emisiilor? 

Tot mai mulți clienți și furnizori de transport (armatori, case de expediții, clienți finali) încep să adopte soluții intermodale, reducerea emisiilor de carbon devenind un target impus de noile reglementări, sau de proceduri interne. Acest aspect va avea un efect pozitiv asupra activității Yusen Logistics pe segmentul intermodal, unde estimăm o cerere tot mai mare.

Cum abordează Yusen Logistics segmentul de sustenabilitate, ca furnizor de soluții complete de logistică și transport?

Yusen Logistics Romania a fost pionierul transportului intermodal în forma actuală în România, fiind primul operator privat care a oferit transport intermodal, operațiuni de terminal (ICD – Inland Container Depot) pentru armatori, în timp sustenabilitatea fiind clar prioritizată ca politică de firmă.

Unde se așază România, în acest context, la nivel de grup?

România este singura țară din Europa, la nivelul grupului Yusen Logistics, care are un terminal și furnizează servicii de transport intermodal prin resurse proprii, în celelalte țări fiind oferite ca intermediere de servicii la pachet, în cadrul unor terminale publice.

Care este valoarea medie anuală a reducerii de emisii prin transportul intermodal?

Am salvat, în anul 2024, prin transportul intermodal, 4.778 de tone de CO2 emise în atmosfera! Yusen Logistics a transportat intermodal, în 2024, aproximativ 280.000 de tone de marfă. Aceasta se poate echivala în protejarea a 243.832 de copaci din a absorbi 4.778 de tone de CO2, care ar fi fost emise în atmosferă de-a lungul anului, sau echivalentul a 9.032 de camioane care nu au mai poluat.

Raportări transparente. Sinergii la nivel de grup

Înființată în 1955, Yusen Logistics deține, în prezent, la nivel global, 650 de birouri și centre de distribuție, cu peste 25 de mii de angajați, care operează 3,39 de milioane de metri pătrați de spațiu de depozitare.

Pe segmentul de sustenabilitate, Yusen Logistics urmărește alinierea la cele mai bune practici de raportare a impactului, utilizând standardele Global Reporting Initiative (GRI). Iar, ca parte a grupului NYK, este aliniată Acordului de la Paris, datele privind emisiile de gaze cu efect de seră fiind validate de o terță parte, la nivelul grupului NYK.

De asemenea, Yusen Logistics poate să profite, prin intermediul companiei-mamă, de scară și de sinergii în strategiile și soluțiile de sustenabilitate corporativă, care reduc impactul. De altfel, obiectivul strategic al Yusen Logistics de a atinge emisii nete zero pentru toate serviciile sale până în 2050, cu obiective intermediare stabilite pentru 2030, este susținut de această relație între societate-mamă și filială. Iar, în acest context, între obiective se află generarea de schimbări la nivelul întregii industrii logistice, prin dezvoltarea și implementarea de soluții inovatoare.

Pot fi create sinergii, împreună cu alți actori din piață (transportatori), pentru a genera o soluție apelabilă de reducere a emisiilor?

În anul 2025, Yusen Logistics Romania intenționează să deschidă parteneriate și cu alți jucători ai pieței transportului intermodal, având o mare șansă să putem crește cota de piața a acestui tip de transport, cu efecte majore în reducerea emisiilor de carbon.

Care este numărul mediu de containere transportat într-o lună, pe relația Constanța-București?

În 2025, dispunem de o capacitate de aproximativ 1.200 de containere pe lună.

Relația cu societatea-mamă, NYK Group, influențează în mod semnificativ abordarea Yusen Logistics în ceea ce privește sustenabilitatea. Iar transportul feroviar reprezintă o componentă-cheie a strategiei de

Date din raport

Potrivit raportului de sustenabilitate publicat în 2024, Yusen Logistics a consemnat, în anul fiscal 2023, față de 2022:

– o reducere cu 15,3% a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) provenite de la combustibilii utilizați în operațiunile de transport și pentru încălzirea instalațiilor comerciale

– o scădere cu 10% a emisiilor de GES provenite de la energia electrică utilizată în instalațiile companiei și din serviciile achiziționate, inclusiv transportul aerian și maritim.

Aveți intenții de dezvoltare?

În perioada următoare, ne propunem să deschidem un serviciu regulat pentru vestul țării, care va conecta Constanța și București cu Arad, pentru containere, dar și semiremorci.

Meda IORDAN
meda.iordan@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.