74 de oameni au murit de ger, dar peste 1.000 au fost salvati

De la prima avertizare de Cod Galben de ger, in Romania au murit prin hipotermie severa 74 de oameni, 6 dintre ei in ultimele 24 de ore. Majoritatea victimelor au fost gasite in strada, iar restul, in locuinte improvizate sau fara incalzire, a anuntat, luni, Raed Arafat, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii. Pe de alta parte, ambulantele serviciilor judetene si SMURD au salvat, in aceeasi perioada, peste 1.000 de oameni fara adapost sau cu probleme medicale majore, ce necesitau transportul urgent la spital.

Ultimele decese au fost inregistrate in judetele Alba (2), Galati, Ialomita, Mures, Timis. Cinci dintre cele sase persoane decedate au fost gasite in afara locuintei.

Pe de alta parte, serviciile de ambulanta si echipajele SMURD au transportat in ultimele 24 de ore 207 persoane fara adapost si cu hipotermie in unitatile medicale sau in locurile special amenajate pentru aceasta perioada cu temperaturi scazute, conform Centrului Operativ de Urgenta al Ministerului Sanatatii.

Raed Arafat a solicitat autoritatilor locale sa aplice masuri proactive pentru prevenirea deceselor prin hipotermie, amintind exemplul pozitiv al municipiului Bucuresti, unde astfel de cazuri au fost mai putine decat estimarile, datorita faptului ca autoritatile locale au identificat persoanele fara adapost sau care traiau in conditii improprii si le-au transportat la unitati specializate pentru a primi asistenta medicala sau sociala.

Astfel, in Capitala sunt circa 600 de persoane fara adapost sau alte cazuri sociale internate in Centrul Socio-Medical al Municipalitatii, iar alte peste 250 de oameni sunt adapostiti in centrele administrate de primariile de sector. Si in tara au fost salvate sute de persoane fara adapost. 

Subsecretarul de stat a mai spus ca la ora 11.00 existau 10 cazuri care necesitau interventie medicala de urgenta la care nu se putea interveni din cauza fenomenelor meteo. Nu sunt ambulante inzapezite, dar accesul lor este ingreunat de ninsoarea abundenta.

El a precizat ca luni nu va putea fi folosită aviatia, din cauza conditiilor meteo nefavorabile.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.