Accidente în lanț pe A2. CNAIR dă vina pe ANM

accident_La o săptămână de la carambolul de pe Autostrada București – Constanța (A2), în care au murit 4 persoane iar alte zeci au fost rănite în urma ciocnirii a 29 de mașini (27 de autoturisme, două microbuze și un TIR) din cauza ceții, alte accidente în lanț s-au produs în această dimineață, din cauza poleiului, 22 de persoane fiind rănite, din care 4 spitalizate.

“Este vorba de un accident pe ambele sensuri în zona Glina: 10 maşini pe sensul spre Constanţa, 7 pe sensul spre Bucureşti. Colegii au evaluat 22 de persoane, din care patru urmează să fie duse la spital sau sunt în curs să fie transportate la spitale. Din cele patru o singură persoană are factură la unul din membrele superioare. Nu sunt cazuri critice”, a declarat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Răniţii au fost transportaţi la unităţile sanitare cele mai apropiate: 2 la Spitalul Pantelimon iar alți 2 la Spitalul Bagdasar-Arseni.

Dacă la primul accident Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) susţine că panourile de avertizare de pe A2 “funcţionau în limite normale”, acum dă vina pe Administrația Națională de Meteorologie, care n-a anunțat poleiul.

La sfârșitul lunii octombrie, CNAIR SA a semnat cu ANM contractul având ca obiect Servicii de meteorologie iarna 2016 – 2017.

“Menționăm că nu a fost emisă nicio atenționare de polei de către Administrația Națională de Meteorologie. În urma apelului lansat de Poliția Rutieră, conform conducerii DRDP București, s-a acționat cu material antiderapant. În ceea ce privește panourile de informare VMS, atât cele de pe autostrada A2, cât și cele de autostrada A1, afișau următorul mesaj: Adaptați viteza, circulați prudent!!!!”, arată CNAIR, în comunicatul remis redacției.

Însă un prim comunicat preciza că “pe autostrada A2, pe anumite sectoare izolate de drum, din cauza fenomenului de condens și a temperaturilor scăzute, s-a format o peliculă de gheață pe partea carosabilă. În aceste condiții, s-a acționat cu material antiderapant”.

Totuși, conducerea CNAIR a constituit o comisie care va cerceta și va stabili modul în care s-a intervenit cu soluție antiîngheț.

“Precizăm că, în urma evenimentelor din această dimineață, la nivelul CNAIR Central s-a constituit o comisie care va cerceta și va stabili modul în care s-a intervenit și s-a acționat pe autostrada A2. Comisia va cerceta modul în care s-a intervenit, dacă au fost respectate procedurile prevăzute în normativele în vigoare. În cazul în care Comisia va constata deficiențe, vor fi aplicate sancțiuni în consecință”, spune Compania.

Ce nu spune CNAIR este că nu a semnat încă un contract cu o firmă de deszăpezire, iar până atunci, serviciul este executat în regie proprie de companie, care a achiziționat utilaje în acest sens.

Brigada Rutieră a amendat CNAIR cu 30.000 de lei, bani ce vor fi achitați din bugetul companiei, adică din banii românilor. Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.