Achiziție MOL pentru extinderea portofoliului petrochimic

Grupul MOL a anunţat semnarea unui contract de vânzare-cumpărare privind achiziţia companiei Aurora, un fabricant de materiale compozite din plastic reciclat care deţine unităţi de producţie situate în apropierea grupurilor de producători auto şi de reciclare a plasticului din Baden-Württemberg, Germania.

Aurora este o companie germană de dimensiuni mijlocii, cu sediul în Neuenstein, care a adoptat un concept unic şi optimizat, bazat pe un circuit complet ce presupune colectarea reziduurilor de plastic industrial, re-măcinarea şi combinarea, devenind în final furnizor pentru industria auto şi pentru alte industrii. Portofoliul companiei este format în mare parte din mase plastice industriale şi compuşi de polipropilenă obţinuţi prin reciclare.

Datorită acestei investiții, MOL va putea oferi o gamă largă de compuşi de poliamidă, polipropilenă şi alţi compuși de înaltă calitate obţinuţi din materiale reciclate, completându-şi portofoliul actual de polipropilenă şi polietilenă virgine. Valorificând expertiza şi sistemul logistic în circuit ale Grupului Aurora, MOL le va permite clienţilor să obțină un conţinut de materiale reciclate mai ridicat în produsele finite, în mod eficient.

Ferenc Horvath, Executive Vice President of Downstream în cadrul Grupului MOL, a precizat: „Conform strategiei MOL 2030, am atins un nou reper în parcursul nostru transformaţional spre poziţia de principal jucător în sectorul produselor chimice din regiunea ECE. Acest parteneriat ne va permite să creştem şi să adăugăm valoare segmentului nostru petrochimic, precum şi să ne extindem amprenta pe piaţa furnizorilor industriei auto. În calitate de jucător consacrat în segmentul de polimeri, intenţionăm să profităm de soliditatea modelului nostru de afaceri integrat, păstrând totodată flexibilitatea specifică Aurora, ca fabricant independent. În acelaşi timp, profilul operaţiunilor Aurora completează iniţiativele noastre din sectorul reciclării şi reafirmă angajamentul pe care ni l-am asumat faţă de sustenabilitate şi economia circulară.”

Dr. György Bacsa, Senior Vice President of Strategic Operations and Corporate Development în cadrul Grupului MOL: „Ne bucurăm că am coordonat şi realizat o nouă investiție de succes în drumul spre creşterea segmentului de produse petrochimice, atingând astfel un nou reper al strategiei Grupului MOL. Aşteptăm cu nerăbdare viitoarea colaborare cu noul nostru  partener şi credem în extinderea succesului anterior al companiei Aurora, în cadrul Grupului MOL.”

Gerhard Schweinle, fondator şi membru al Consiliului de Administraţie al Aurora: „Am găsit în Grupul MOL un partener la fel de motivat în privinţa dezvoltării durabile şi inovaţiei ca Aurora. Avem convingerea că MOL este partenerul ideal ce va permite companiei noastre să îşi promoveze obiectivele ambiţioase privind sustenabilitatea şi protecţia mediului chiar mai intens ca până acum. În cadrul Grupului MOL, unul dintre principalii furnizori de polimeri din Europa, Aurora va continua să îşi dezvolte expertiza în procesarea maselor plastice de uz industrial. Gama noastră extinsă de produse realizate sustenabil şi numeroşii ani de experienţă ai MOL ne vor permite să ne concentrăm mai intens eforturile de protejare a resurselor de materii prime şi să reducem povara asupra mediului înconjurător. Împreună cu MOL, vom duce mai departe povestea de succes a companiei Aurora şi ne vom accelera tot mai mult creşterea”.

Unul dintre reperele Strategiei 2030 a Grupului MOL este extinderea lanţului valoric pe segmentul produselor petrochimice. Astfel, MOL intenţionează să investească aproximativ 4,5 miliarde USD în proiecte de dezvoltare a segmentelor de produse petrochimice şi chimice până la sfârşitul următorului deceniu. Combinarea şi reciclarea se numără printre principalele domenii definite în Strategia 2030 a Grupului MOL şi sectorul industriei auto este unul strategic în care atât MOL, cât şi Aurora au constatat o creştere tot mai mare a cererii de materiale reciclate.  

Tranzacţia este supusă autorizărilor relevante privind controlul achiziţiilor.

Grupul MOL este o companie internațională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, 26.000 de angajaţi în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. Experiența grupului în domeniul explorării și producției de hidrocarburi sprijină operațiunile de producție în 8 țări și activitățile de explorare în 13 țări. Grupul MOL controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproximativ 1.900 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 9 țări, din care 218 în România. Grupul MOL este un furnizor de produse din polimeri precum polipropilenă, polietilenă de înaltă şi de mică densitate, înregistrând vânzări anuale de peste 1.000 kt.

Aurora Kunststoffe GmbH, înfiinţată în 2009, este o companie de dimensiuni mijlocii, condusă în familie, cu sediul în Neuenstein (Germania) şi axată pe producţia de compuşi din plastic tehnic de înaltă calitate. Compania reciclează exclusiv reziduuri plastice industriale de o singură varietate din care obţine prin prelucrare materiale măcinate, granule şi compuşi din plastic printr-un proces prietenos cu resursele şi cu mediul la sediul său, precum şi în cele două centre de măcinare din Walldürn şi Villingen-Schwenningen. Gama de produse cuprinde materiale precum poliamide PA 6, PA 6.6, PA 11, PA 12, POM, PP, PC şi PC-ABS, care sunt furnizate clienţilor din industriile auto, de mobilier, echipamente electrice, maşini şi construcţii. Conceptul unic de logistică optimizată al companiei Aurora constă în conceptul de cutie proprie pentru colectarea maselor plastice neamestecate, ceea ce îi conferă acces extins la materii prime secundare de înaltă calitate. La începutul anului 2019 a fost finalizată o nouă unitate de combinare de ultimă generaţie în Neuenstein, dublând capacitatea de producţie comparativ cu anul precedent cu până la 15.000 de tone pe an.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.