Actiunile Petrom si Rompetrol, suspendate de la bursa

La o zi de la schimbarea conducerii Bursei de Valori Bucuresti (BVB), actiunile companiilor OMV Petrom si Rompetrol Rafinare au fost suspendate, marti, de la tranzactionare. Motivul principal ar fi insa prezentarea, in cursul zilei, a raportului Consiliului Concurentei privind piata carburantilor, ce urmeaza a fi dat publicitatii de Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii.

Potrivit site-ului BVB, actiunile Petrom si Rompetrol au fost supendate in baza unui articol din Codul Bursei, care prevede mentinerea unei piete ordonate si asigurarea accesului egal la informatie pentru investitori.

Consiliul Concurentei va prezenta, marti, concluziile investigatiei pe piata carburantilor, asa cum a anuntat in 5 ianuarie Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii nationale de concurenta.

Anul trecut, o investigatie din 2005 derulata de Consiliul Concurentei pe piata comercializarii carburantilor a fost disjunsa in doua anchete distincte. Investigatia finalizata se refera la o posibila intelegere de tip cartel intre companiile active pe piata comercializarii carburantilor, privind retragerea de pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium. Este vorba despre cele mai mari sase companii petroliere din Romania – OMV, Petrom, Rompetrol, MOL, Agip si Lukoil -, care s-ar fi inteles in 2008 sa retraga, de la inceputul anului 2009, cel mai ieftin sortiment de benzina.

Cealalta componenta a investigatiei declansata cu mai mult de sase ani in urma va mai dura. Presedintele autoritatii de concurenta a afirmat ca “partea care priveste preturile este ampla, priveste ani de zile de fapte care trebuie analizate”, iar autoritatile incearca sa o finalizeze cat de curand posibil.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.