Adriana Țicău promovează pista pentru bicicliști de-a lungul Dunării

Eurodeputata PSD Adriana Țicău, vicepresedinta a Comisiei pentru Transport si Turism (TRAN) din Parlamentul European a organizat, la Bruxelles, reuniunea „Forumului pentru Dunăre” din Parlamentul European, cu tema „Ruta de bicicliști de-a lungul Dunării (Danube cycle route)”.

La începutul reuniunii, Adriana Țicău, inițiatoarea Forumului pentru Dunăre din Parlamentul European, a declarat: „Ruta pentru cicliști de-a lungul Dunarii este cea mai populara ruta de vacanta pentru cicliștii din Europa. Ea este parte a rutei  Eurovelo no. 6. In prezent, dezvoltarea acestor rute pentru ciclisti depinde de investitiile specifice realizate la nivel local, regional si national. 5% din PIB-ul UE provine din turism, iar numarul ciclistilor care utilizeaza ruta pentru ciclisti de-a lungul Dunarii, in special intre Passau si Viena, a ajuns la 700.000 anual. De aceea, pentru a asigura dezvoltarea infrastructurii necesare pe intreg parcursul rutei, este esentiala includerea acestor investitii in Programele Operationale pentru dezvoltare regionala ale statelor membre riverane Dunarii  in perioada 2014-2020.”

La eveniment au mai participat în calitate de lectori: Michale Theure- (MEP Germania), Michael Cramer (MEP Germania), Ilona Lelonek Husting- Comisia Europeana (Unitatea pentru turism), Daniela Schily- Director Regional GIZ si presedinte al Danube Competence Centre, Adam Bodor- Federetia Europeana a ciclistilor si Director EuroVelo.

Reprezentanta Comisiei Europene a subliniat ca in anul 2013 Comisia va finanța 7 proiecte cu un buget total de 1,4 milioane de EUR, in urma cererilor de proiecte lansate in 2012.

“Resursele financiare alocate pentru turism, pentru anul 2013, sunt în jurul valorii de 9 milioane de EUR, ce vor asigura co-finanțare proiectelor ce vor fi lansate anul acesta. Astfel,  vor fi finanțate proiecte din cadrul Programului Antreprenoriat si Inovare (EIP) si cele din  Acțiuni Prioritare. Comisia va lansa la începutul acestui an doua cereri de proiecte. Prima va avea un buget de 1,5 milioane de EUR pentru EIP, pentru a sprijini consolidarea și promovarea produselor turistice transnaționale tematice, inclusiv dezvoltarea si modernizarea rutelor europene pentru ciclisti. Cea de-a doua in valoare de 1 milion de EUR pentru Acțiunea Pregătitoare “Produse transnaționale culturale in domeniul turismului”, iar accentul va fi pus pe turismul cultural” a menționat Ilona HUSTING, reprezentanta Comisiei Europene.

biciclisti dunare

Adam Bodor, reprezentant al Federatiei Europene a ciclistilor si directorul EuroVelo a subliniat ca: “pentru creșterea utilizatorilor de biciclete este important sa fie create piste speciale, acestea sa fie corect semnalizate si de asemenea sa fie dezvoltate serviciile specifice necesare biciclistilor. Turiștii au nevoie de rute confortabile, atractive  și de condiții de siguranță. Dezvoltarea unei rute pentru biciclisti incepe prin asigurarea semnalizarii necesare si prin furnizarea informatiilor despre ruta de care au nevoie ciclistii. Ulterior, odata cu cresterea numarului de ciclisti, se va dezvolta si infrastructura. Infrastructura pentru ciclisti inseamna si asigurarea si marcarea unor rute locale si regionale care sa asigure conditii decente si pe care traficul rutier sa fie relativ redus”.

În final, Adriana Țicău a subliniat că “Parlamentul European a solicitat finanțarea rutelor pentru ciclisti si in special a dezvoltarii strategiilor si a planurilor de actiuni aferente prin actiuni pregătitoare dedicate turismului cultural.  In prezent, finantarile infrastructurii europene pentru ciclisti reprezinta doar 0,7% din fondurile europene dedicate dezvoltarii infrastructurii de transport european. Incercam sa asiguram finantarea dezvoltării rețelei EuroVelo prin Mecanismul de conectare a Europei, in special la nivelul intersectiilor acestor rute cu marile infrastructuri trans-europene de transport. Recomandam dezvoltarea de Centre nationale de coordonare EuroVelo in toate statele riverane Dunării, dar si a unor unitati turistice de tipul BIKE&BED”.

De asemenea, la eveniment au participat, alături de deputați europeni, reprezentanți ai Comisiei Europene, reprezentanți ai reprezentantelor permanente ale statelor riverane Dunării la Bruxelles, ai autorităților locale riverane Dunării precum si reprezentanți ai asociațiilor de bicicliști.

Mai multe informații privind rutele EuroVelo, la https://www.eurovelo.org/routes/. (M.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.