Aproape 3 din 10 angajatori preconizează recrutări dar nu în Transport și depozitare – Studiul Manpower

Angajatorii români sunt cei mai optimiști din EMEA, nu însă și în sectoarele Transport, depozitare și comunicatii, unde se preconizează o stagnare în trimestrul III/2016 (iulie – septembrie), potrivit celei mai recente ediții a Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.

Astfel, în sectoarele Transport, depozitare și comunicații Previziunea Netă de Angajare este stagnantă, de 0%, cu 4% mai slaba decât în trim. II și cu 10% mai slaba față de aceeași perioadă a anului trecut.

Numai 14% dintre angajatorii din sector planifică angajări, cea mai mică pondere la nivel național (la egalitate cu Energie electrică, apa, gaze) și 10% planifică reduceri de personal (față de 29%, respectiv 7% la nivel național).

Intențiile de angajare sunt cele mai puternice din ultimii 8 ani în România: 29% dintre cei 625 de angajatori intervievați indică intenția de a-și crește numărul total de angajați în intervalul iulie – septembrie 2016, doar 7% anticipează reduceri iar 64% nu prevăd schimbări.

Aceasta rezultă, într-o Previziune Netă de Angajare ajustată sezonier de +16%, cea mai puternică din regiunea EMEA și printre primele 5 din toate cele 43 de țări și teritorii cuprinse în studiul global.

“Variațiile semnificative față de trimestrul și anul anterior, de 3, respectiv 8 puncte procentuale, sunt un semnal pozitiv pentru absolvenții care se pregătesc să intre pe piața muncii în această vară, dar și pentru economie în ansamblu. Indicii ale unui apetit reînnoit pentru angajări se regăsesc atât în studiul Manpower, cât și în practică, și sperăm ca acest apetit să fie însoțit de creșterea interesului și investițiilor în dezvoltarea talentelor necesare pentru ca această piață să rămână dinamică,” declară directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof.

În intervalul iulie – septembrie se prognozează creșteri ale numărului total de angajați în 8 din cele 10 sectoare de activitate analizate în România.

RomSectorTabQ316_ro

Cele mai robuste planuri sunt raportate de angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare, unde Previziunea Netă de Angajare de +36% reflectă intenții de angajare solide, care egalează pentru prima dată cele mai optimiste prognoze formulate în sector, cele din trim. II/2008, când studiul a debutat în România.

Intențiile de angajare din sectorul Industrie prelucrătoare se îmbunătățesc cu 8% comparativ cu cele raportate în trim. II/2016 iar față de cele raportate în trim. III/2015, cu 16%. Aceasta este una din îmbunătățirile semnificative față de anul anterior, celelalte două, tot de 16%, fiind raportate în sectoarele Construcții și Administrație publică și servicii sociale.

Cele mai slabe intenții de angajare sunt anunțate, și de această dată, de angajatorii din sectorul Energie electrică, apă, gaze. Previziunea din acest sector, de -2%, este totuși cu 3 puncte procentuale mai puternică decât în trim. II/2016, îmbunătățindu-se și față de trim. III/2015, cu 7 puncte procentuale.

Angajatorii din regiunea Nord-Vest raportează o Previziune Netă de Angajare de +26%, cea mai puternică din toate cele opt regiuni ale țării. Aceasta se îmbunătățește cu 9 puncte procentuale față de trimestrul II/2016 și este cu 21 puncte procentuale mai puternică decât cea raportată în regiune în trim. III/2015.

Angajatorii din regiunile Centru și Sud sunt, de asemenea, mai optimiști decât în aceeași perioadă a anului trecut, raportând îmbunătățiri de 13, respectiv 11 puncte procentuale față de trim. III/2015. Previziunile se situează astfel la +25% în regiunea Centru și +14% în regiunea Sud, Previziunea din regiunea Centru fiind cea mai puternică raportată de angajatorii din această regiune din trim. II/2008 până în prezent.

Prognozele cele mai puțin optimiste, ilustrate de o Previziune Netă de Angajare de +3%, sunt raportate în regiunea Nord- Est.

RomSec_Tran_GraphQ316_ro

Perspectivele de angajare continuă să fie pozitive și în funcție de dimensiunea organizației. Angajatorii din companiile mari, cu peste 250 de angajați, sunt din nou cei mai optimiști, raportând o Previziune Netă de Angajare de +25%, cea mai bună din ultimii opt ani (trim. III/2008), angajatorii din micro-organizații (cu până la 10 angajați) fiind cei mai prudenți, cu o Previziune de +7%.

“Faptul că în trimestrul III/2016 Previziunile Nete de Angajare din mai multe sectoare de activitate și regiuni ale țării se apropie de sau coincid cu cele raportate în 2008 este un motiv de optimism pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă. Aceștia trebuie însă să fie conștienți că oportunitățile create acum pot diferi fundamental de cele care au dispărut în perioada crizei, mai ales din punct de vedere al profilului și competențelor cerute, și deci să se poziționeze în așa fel încât să profite de noua dinamică a pieței muncii”, a subliniat Valentin Petrof.

* Notă: Previziunea Netă de Angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. Pentru ţările care au acumulat date cel puţin 17 trimestre consecutiv, printre care şi România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepţia cazului în care se specifică altfel.

Despre studiu:

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai longeviv și cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluși aproape 59.000 de angajatori din 43 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-și creşte sau de a-și diminua numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor.

Studiul este un barometru al tendințelor și activităților de pe piața forței de muncă, fiind utilizat de Banca Națională a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflație și ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice și sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană. Datele studiului independent al ManpowerGroup sunt utilizate în egală măsură de analiști financiari și economici din întreaga lume în evaluarea situației piețelor de forță de muncă.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 20 aprilie – 3 mai 2016 pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Dați click pentru a vizualiza studiul MEOS_Romania_Q316_RO

Despre ManpowerGroup:

Despre ManpowerGroup România

ManpowerGroup România este unul din liderii în domeniul soluţiilor inovatoare ce privesc forţa de muncă, creând şi oferind clienţilor săi soluţii care să-i ajute să fie câştigători în lumea contemporană a muncii. Compania este specializată în recrutare permanentă şi pe bază de contract, evaluare şi selecţie, muncă temporară, payroll, gestiune şi administrare de contracte, externalizare şi consultanţă și soluții privind forța de muncă. ManpowerGroup este prezentă în România din 2003 prin brandurile Manpower, Experis, ManpowerGroup Solutions și Proservia, având puncte de prezență cu acoperire regionala în: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Piteşti Sibiu şi Timişoara.

Despre ManpowerGroup

ManpowerGroup™ (NYSE: MAN) este expertul global privind forța de muncă, creând soluții inovatoare în domeniu de aproape 70 de ani. În calitate de experți în forța de muncă, în fiecare zi conectăm la piața muncii peste 600.000 de persoane cu diverse abilități, într-o varietate de domenii și industrii. Familia brandurilor ManpowerGroup – Manpower®, Experis™, Right Management® și ManpowerGroup™ Solutions – ajută peste 400.000 de clienți din 80 de țări și teritorii să identifice, atragă, dezvolte și gestioneze talentele de care au nevoie, oferindu-le soluții cuprinzătoare și integrate.

În 2016, ManpowerGroup www.manpowergroup.com a fost recunoscută drept una dintre companiile cu cele mai înalte standarde etice la nivel global pentru al șaselea an consecutiv, și desemnată de revista Fortune drept una din Cele Mai Admirate Companii, consacrându-i poziţia de cel mai de încredere și apreciat brand din domeniul în care activează.

Rezultatele tuturor celor 43 de țări pot fi vizualizate interactiv pe platforma globală a Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de munca, la adresa: www.manpowergroup.com/meos.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.