Asigurătorii, „arși” pentru cartelul RCA

Consiliul Concurenței a sancționat 9 companii de asigurare și UNSAR, cu amenzi totale de aproape 247 milioane lei (53 milioane euro), pentru încălcarea reglementărilor naționale și europene în domeniu, timp de patru ani, când s-au pus de acord asupra scumpirii polițelor RCA.

Ca urmare a investigației derulate de autoritatea de concurență, s-a constatat că firmele în cauză „au participat la un schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intențiile acestor societăți de a majora tarifele RCA”.

Potrivit Consiliului Concurenței, această practică, facilitată de UNSAR, a condus la restrângerea concurenței pe piața serviciilor de asigurare RCA în perioada octombrie 2012 – noiembrie 2016, deoarece societățile de asigurare nu și-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acționat concertat pe piață, ținând cont de discuțiile de a-și majora tarifele purtare în cadrul asociației.

„Asociațiile au un rol important și este legitim ca membrii acestora să se întâlnească și să discute pe diverse teme, însă nu trebuie să ajungă la schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial, cum sunt cele referitoare la prețuri actuale sau viitoare. Aceste schimburi de informații sensibile reduc incertitudinea cu privire la strategiile concurenților și favorizează coordonarea comportamentului pe piață, eliminând concurența. Pe o piață concurențială, companiile trebuie să se întreacă, pentru a furniza servicii de calitate în condiții avantajoase, fiecare stabilindu-și în mod independent politica de tarife, în funcție de propria strategie și de structura costurilor implicate de desfășurarea activității”, a explicat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Euroins a sprijinit ancheta

În cadrul investigației, Euroins a recunoscut în integralitate fapta anticoncurențială și a furnizat, în cadrul procedurii de clemență, o serie de documente și informații ce au avut o contribuție semnificativă la probarea acesteia. Drept urmare, a beneficiat de o reducere a amenzii.

În cazul societăților Carpatica și Astra, Consiliul Concurenței a luat în considerare o perioadă mai redusă de încălcare a legii, respectiv până la momentul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a retras autorizația de funcționare.

„Piața asigurărilor obligatorii auto a trecut prin împrejurări excepționale, de criză, dar, între timp, a fost implementat noul pachet legislativ și au fost eliminate, în mare parte, disfuncționalitățile care au condus, în anii anteriori, la creșteri accentuate ale prețurilor. Faptul că s-au înregistrat progrese în funcționarea pieței asigurărilor, nu înseamnă că nu mai sunt necesare unele ajustări. Vom colabora cu ASF și cu Guvernul, pentru a identifica măsurile ce se impun pentru armonizarea legislației cu reglementările europene, respectiv consolidarea pieței pentru a nu conduce la creșterea prețului RCA” a mai declarat președintele Consiliului Concurenței.

Amenzi

Allianz – Țiriac Asigurări: 43,44 milioane de lei

Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group: 36,97 milioane de lei

Societatea Asigurare – Reasigurare Astra Asigurări: 22 milioane de lei

Carpatica Asig: 26,85 milioane de lei

Euroins România Asigurare – Reasigurare: 6,34 milioane de lei

Generali România Asigurare Reasigurare: 21,4 milioane de lei

Groupama Asigurări: 35,37 milioane de lei

Omniasig Vienna Insurance Group: 40,52 milioane de lei

Uniqa Asigurări: 13,57 milioane de lei

UNSAR: 160.436 lei

UNSAR contestă în instanță

UNSAR anunță că va ataca în instanță sancțiunea, „considerând conduita noastră pe deplin conformă cu normele de concurență”, potrivit unui comunicat.

UNSAR a precizat că organizația, care reunește 20 societăți de asigurare și reasigurare din țara noastră, cu aproape 10.000 de angajați direcți, are o experiență de aproape 25 de ani în domeniul asigurărilor și a inițiat, încă din anul 2015, un amplu proces de reorganizare, iar, alături de companiile sale membre, a demarat un proiect pentru creșterea gradului de transparență a industriei locale de asigurări.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.