Atenţionare de călătorie MAE pentru Croaţia: Ninsori abundente, ger şi viscol

Croația se află de ieri sub Cod Portocaliu şi Galben de ninsori, vânt şi ger, iar Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi avertizează pe transportatorii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe teritoriul acestei ţări, că „din cauza contextului european al fluxului migranţilor, autoritățile croate desfășoară controale amănunțite la punctele de frontieră, ceea ce poate conduce la creșterea timpilor de așteptare la tranzitul frontierelor”.

Sub Cod Galben de ninsori se află regiunea capitalei Zagreb şi partea de est a țării – Slavonia, la frontiera cu Republica Serbia.

Cod Portocaliu de ninsori este în partea centrală şi de vest a ţării – regiunile Gospic și Karlovac.

În zonele adriatice Istria şi Dalmaţia este Cod Galben de vânt puternic.

Nu există autostrăzi, căi ferate, porturi sau aeroporturi închise, dar circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă. Preventiv, se recomandă ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru circulaţia pe timp de iarnă şi, cu precădere, în cursul nopţii, să existe provizii suficiente de combustibil şi alimente.

Pe teritoriul Republicii Croaţia este obligatorie folosirea echipamentelor de iarnă în perioada 15 noiembrie – 15 aprilie indiferent de condiţiile atmosferice sau de tipul de vehicul rutier.

„În acest context, pentru autovehiculele cu masă de până la 3,5 tone, sunt necesare anvelope de iarnă inscripţionate M+S, pe toate pneurile, sau anvelope de vară cu o adâncime a profilului de minim 4 mm însoţite, la nevoie, de lanţuri pentru pneurile de la puntea de tracţiune, iar pentru autobuze, autocare şi vehicule de transport marfă sunt obligatorii lanţurile speciale de zăpadă sau anvelopele de iarnă inscripţionate M+S pentru pneurile de tracţiune. Contravenţiile pentru nerespectarea condiţiilor menţionate variază între 300 HRK (aprox. 40 euro) şi 700 de HRK (aprox. 90 euro)”, informează MAE.

Românii care doresc să se deplaseze sau să tranziteze Republica Croaţia sunt sfătuiţi ca, înainte de a pleca la drum, să consulte paginile dedicate de Internet ale Automobil Clubului Croat – https://www.hak.hr/en, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate – https://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate – https://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă https://www.ccaa.hr.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet www.mae.ro, https://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/HR-CroaCia.html şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătoreşte în siguranţă”(disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informații, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situații speciale.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.