Autostrada Gilău Nădășelu aproape gata dar degeaba

1

autostrada-gilau-nadaselu-aproape-gataCei 9 km ai tronsonului Gilău – Nădășelu din Autostrada Transilvania sunt aproape finalizați (90%), însă nu vor fi dați în circulație până în primăvara anului 2018, când vor fi gata podul peste Râul Someș și Nodul Rutier Gilău, ale căror lucrări abia acum se licitează.

“În acest moment, execuția lucrărilor pentru acest pod se află în licitație. Procedura va fi finalizată în decembrie 2016 iar câștigătorul va demara lucrările în primăvara anului 2017, dacă nu vor fi înregistrate contestații. Firma de construcții va avea la dispoziție 10 luni pentru realizarea lucrărilor”, precizează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) , în comunicatul remis redacției.

În 2014 a fost licitată proiectarea și execuția podului, care a fost, însă, anulată. În 2015, s-a decis din nou scoaterea la licitație, doar pentru lucrările de execuție.

În aprilie 2017, vor începe și lucrările la Nodul Rutier Gilău, după ce va fi încheiat procesul de licitație cu toate etapele aferente.

Ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, a efectuat în zilele de 10 și 11 noiembrie mai multe vizite de lucru pe șantierele autostrăzilor din Transilvania: Gilău – Nădășelu, Târgu Mureș – Ogra și Suplacu de Barcău – Borș.

Pe Autostrada Târgu Mureș – Ogra:

  • Pe Lotul 1: Târgu Mureș – Ungheni, execuția lucrărilor este în curs de relicitare. În primăvara lui 2017 este estimată începerea efectivă a lucrărilor, dacă nu apar contestații.
  • Pe Lotul 2: Ungheni – Ogra, progresul fizic este de 15%. Termenul de finalizare a lucrărilor la acest lot este vara anului viitor.

Ministrul a mers și pe șantierul Autostrăzii Suplacu de Barcău – Borș, acolo unde constructorul nu și-a respectat angajamentele contractuale, astfel încât CNAIR a emis penalități în valoare de 75 milioane lei.

“Antreprenorul a demonstrat că se află în incapacitate financiară și organizatorică și a părăsit șantierul. Acesta a transmis o notificare prin care solicită rezilierea contractului”, mai precizează CNAIR.

„Soluția pentru ca acest proiect să poată fi finalizat este rezilierea actualului contract și lansarea unei noi licitații. De acum înainte, vom dezvolta parteneriate cu antreprenorii care demonstrează seriozitate și profesionalism, care respectă calitatea și bineînțeles termenele unui proiect”, promite ministrul Transporturilor, Sorin Bușe.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.