Autostrada Sebeș-Turda, Pasajul Bucureşti-Domneşti şi Autostrada Transilvania, blocate de lipsa avizelor de mediu

Asociaţia Pro Infrastructură atrage atenţia că Autostrada Sebeș-Turda, Pasajul Bucureşti-Domneşti şi Autostrada Transilvania sunt blocate de lipsa avizelor de mediu şi cere ministrului Mediului să ia măsuri.

“Blocajul cauzat de procedura de revizuire în cazul şantierului de la Sebeş-Turda se traduce în nerealizarea unui volum de lucrări estimat la 1 milion de euro/zi de întîrziere”, avertizează petenţii (www.proinfrastructura.ro).

În cazul pasajului rutier suprateran de pe DJ 602 Centura București – Domnești, licitaţia pentru constructor a fost prelungită de două ori până acum – ultima dată până la 30 iulie -, din cauza lipsei acordului de mediu.

Redăm integral solicitarea:

Către: MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ȘI PĂDURILOR, B-dul. Libertăţii nr. 12, Sector 5, Bucureşti

Data: 20.07.2015

SOLICITARE PRIVIND NECESITATEA URGENTĂRII PROCEDURILOR DE MEDIU PENTRU PROIECTELE MAJORE DE INFRASTRUCTURĂ DE TRANSPORT

Stimată doamnă ministru,

Vă supunem atenției o problemă importantă ce afectează dezvoltarea infrastructurii de transport din România, respectiv întârzierea cu care se desfășoară procedurile de mediu necesare în cazul proiectelor majore de autostrăzi și drumuri naționale.

Suntem pe deplin conștienți de importanța unei dezvoltări sustenabile a infrastructurii de transport cu respect pentru mediul înconjurător și susținem buna pregătire a acestor proiecte cu o largă consultare a publicului și a specialiștilor.

În același timp, având în vedere deficitul de infrastructură pe care îl are România, deficit care se traduce direct în pierderi materiale și umane, dar și decomiterea (pierderea) fondurilor europene alocate pentru aceste proiecte, credem că este imperioasă urgentarea acestor proceduri.

Nu în ultimul rînd, întârzierea acestor proiecte în sine se traduce într-un impact negativ asupra mediului având în vedere poluarea generată de ambuteiajele care ar fi eliminate odată cu terminarea respectivelor autostrăzi.

Vă aducem în atenție, în continuare, o parte din proiectele majore care sunt în momentul de față blocate din cauza procedurilor de mediu:

  • autostrada Sebeș-Turda: este vorba de revizuirea acordului de mediu existent pentru o serie de schimbări în proiect care nu generează un impact semnificativ asupra mediului (conform Deciziei Etapei de Încadrare). În cazul acestui proiect, blocajul cauzat de procedura de revizuire se traduce în nerealizarea unui volum de lucrări estimat la 1 milion €/zi de întîrziere.
  • pasajul suprateran pe DJ 602 Centura București – Domnești: este vorba de neemiterea acordului de mediu, în ciuda faptului că Comisia de Analiză Tehnică a luat deja în data de 02.07.2015 decizia de a emite acest acord. Avem așadar de-a face cu întîrzieri interne ale ANPM care au dus la amânarea repetată a procedurii de achiziție publică pentru acest proiect.
  • autostrada A3 „Transilvania”: în acest caz este vorba de expirarea acordului de mediu anterior emis în anul 2004 astfel că se confruntă cu blocaje proiectele Gilău-Nădășelu, Ogra-Cîmpia Turzii și Suplacu de Barcău-Borș.

Vă solicităm, doamnă ministru, să luați de urgență măsurile ce se impun la nivelul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului pentru responsabilizarea decidenților și pentru eficientizarea activității de avizare a proiectelor majore de infrastructură.

Vă mulțumim pentru solicitudine,

Paul Bărăbaș,

Președinte Asociația Pro Infrastructură

Cătălin Drulă,

Vicepreședinte Asociaţia Pro Infrastructură

Click pentru a citi solicitarea în original: Solicitare-API-eficientizare-ANPM-autostrazi

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.