Bilant MAI, la 3 saptamani de viscol si ninsori

Structurile Politiei Romane sunt mobilizate de 3 saptamani in misiuni de salvare si de evacuare a persoanelor izolate de nameti fie pe drumurile nationale si autostrazi, fie in localitatile ingropate in zapada. Totodata, cei peste 10.000 de lucratori ai Ministerului Administratiei si Internelor angrenati in operatiunile din zonele calamitate au lucrat non-stop, in 3 schimburi, la rezolvarea blocajelor rutiere si la deszapezirea drumurilor.

In perioada 25 ianuarie-14 februarie, au participat la misiuni, pe un schimb, 3.724 de politisti, dintre care 2.731 de la Ordinea Publica, 736 de la Politia Rutiera si 257 de la Politia Transporturi. Totodata, media zilnica al autovehiculelor folosite a fost de 1.491/schimb.

Pentru consumul autospecialelor Politiei, fata de media lunara s-a alocat suplimentar suma de 1.200.000 lei, reprezentand contravaloarea unei cantitati de 120.000 litri benzina si 116.000 litri motorina, informeaza Politia Romana. Reamintim ca Guvernul a suplimentat bugetul MAI cu aceasta suma, intrucat la primul val de ninsori si viscol s-a epuizat tot carburantul din stocuri.

La capitolul drumuri nationale, Directia Rutiera a stabilit inca din 1 noiembrie 2011 modalitatile de actiune cu CNADNR pentru gestionarea situatiilor cauzate de caderile de zapada, intensificari ale vantului, polei etc..

Perioade de exceptie

In cele 3 valuri de ninsori, denumite “perioade de exceptie”, respectiv 25-28 ianuarie, 2-6 februarie si 9-14 februarie, cand au avut loc caderi abundente de zapada si viscol cu rafale de pana 90 km/h, Politia Rutiera a actionat astfel:

• cu 736 politisti pe schimb si utilizandu-se pe tot parcursul zilei 1.431 autospeciale;

• prin participarea ofiterilor Directiei Rutiere in cadrul Comandamentului Central de Iarna, incepand cu 25 ianuarie pana in prezent;

• a fost elaborat Ordinul comun MTI-MAI privind procedura de gestionare a efectelor meteo care pot afecta circulatia rutiera pe drumurile publice;

• a insot 90 de transporturi agabaritice, cu utilaje de deszapezire pentru zonele calamitate, precum si 17 transporturi umanitare cu ajutoare pentru persoanele sinistrate.

428 de echipe comune Politie Rutiera-ISCTR-ARR-RAR-CNADNR

Din 2 februarie au fost instituite zilnic, in medie, 428 echipe comune Politie Rutiera-reprezentanti ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR), Autoritatea Rutiera Romana (ARR), Registrul Auto Roman (RAR)si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), care au actionat pentru interzicerea accesului in zonele calamitate la nivelul fiecarui judet afectat.

Totodata, fiecare utilaj de deszapezire care a actionat pe drumurile nationale a fost insotit de cate un politist rutier.

Ordinea Publica

Cat priveste Politia de Ordine Publica, aceasta a avut misiuni precise. In orase, pe langa activitatile curente de mentinere a ordinii publice, a actionat pentru depistarea persoanelor fara adapost si transportul acestora la centrele sociale de primire special amenajate.

In mediul rural, membrii sectiilor de Politie Rurala au participat in filtrele organizate pentru supravegherea traficului rutier, pentru restrictionarea acestuia sau blocarea unor tronsoane de drumuri. De asemenea, au facut parte din comitetele locale pentru situatii de urgenta constituite la nivelul primariilor, au dirijat circulatia rutiera in comune si pe cea a utilajelor de deszapezire in zonele afectate.

Politia Rurala

Totodata, politistii rurali au insotit ambulantele la pacienti, au identificat persoanele care locuiesc in zone izolate cu risc de inzapezire, i-au atentionat pe agentii economici sa se aprovizioneze cu alimente, au patrulat pentru prevenirea si combaterea infractiunilor, in special a taierilor ilegale de arbori. Au si deszapezit curtile si casele persoanelor aflate in pericol, au metinut ordinea cu ocazia distribuirii ajutoarelor, au dirijat autovehiculele de transport la locuri sigure de stationare (statii PECO, parcari amenajate etc.) si au asigurat securitatea locuintelor de unde au fost evacuati proprietarii.

Politia Transporturi

Efectivele de politie din cadrul sectiilor regionale de Politie Transporturi au fost mobilizate in activitati in cadrul comandamentelor de iarna, astfel:

• pentru salvarea persoanelor fara adapost care obisnuiesc sa doarma in zona statiilor CF;

• pentru insotirea transporturilor de carburant pe relatia Galati-Braila-Tulcea.

• pentru mentinerea ordinii si linistii publice in statiile, haltele si triajele de cale ferata, porturi si aeroporturi, in special in aceasta perioada. La nivelul fiecarei sectii regionale de cale ferata, s-a stabilit legatura cu regulatorul de circulatie a trenurilor, prin care s-a luat la cunostinta despre situatia trenurilor ramase in linie curenta si intarziate din cauza unor defectiuni sau inzapeziri.

• in activitati de informare a populatiei cu privire la relatiile de cale ferata inchise, curse de trenuri si aeriene anulate datorita conditiilor meteo nefavorabile.

Lucratorii Ministerului Administratiei si Internelor s-au comportat exemplar in aceasta perioada grea, cand, alaturi de militari, au facut ca Ministerul Transporturilor sa iasa cu fruntea sus.

Nu trebuie uitati nici pompierii militari sau pilotii Unitatii Speciale de Aviatie, care au salvat zeci de vieti in localitatile izolate, unde ambulantele nu puteau ajunge.

Magda SEVERIN 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.