Bilanţul RAR pe 2015: Mai mult de jumătate din maşinile verificate în trafic au probleme – galerie foto

Rezultatele controalelor tehnice în trafic desfăşurate în perioada 5 ianuarie – 31 decembrie 2015 de Registrul Auto Român (RAR) la 81.702 autovehicule în toată țara relevă că mai mult de jumătate din maşinile oprite în trafic au nereguli.

Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite, 53,85% (43.995) au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de acte iar 32.694 au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate).

registrul auto roman, rar 4

Totodată, inspectorii RAR au descoperit că 5,55% (4.535) dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor majore la sistemul de frânare și la direcție.

În aceste situații una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele Registrului Auto Român.

registrul auto roman, rar 3

Din totalul vehiculelor verificate (81.702), 2332 au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false).

În urma analizei emisiilor poluante, la 17.962. dintre autovehiculele oprite, inspectorii RAR au constatat depășirea nivelului maxim admis la 27,03% adica 4856 vehicule.

registrul auto roman, rar 2

Din totalul vehiculelor controlate în trafic de inspectorii RAR anul trecut, aproximativ 27% dintre ele au fost mai vechi de 15 ani, 32,35% aveau între 11 și 15 ani, iar 12,34% aveau între  9 și 10 ani.

Au fost oprite și vehicule mai noi: 4,74% aveau între 1 și 3 ani și 24,04% între 4 și 8 ani.

registrul auto roman, rar 1

Procentajul de respingere în funcție de vechime arată că 63,07% dintre vehiculele mai vechi de 15 ani au prezentat diferite neconformități, față de 48,01% dintre cele cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 ani sau 28.47% la cele mai noi de 3 ani.

În urma controalelor mixte desfășurate la nivel național de Registrul Auto Român și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2015 au fost aplicate 29.864 sancțiuni, au fost reținute 772 de permise de conducere și 22.817 de certificate de înmatriculare și au fost imobilizate 180 de autovehicule.

Când vehiculul este imobilizat de Poliție ca urmare a defecțiunilor constatate, inspectorii RAR procedează la anularea inspecției tehnice periodice. Această măsură a fost luată în cazul a 73 dintre vehiculele verificate.

registrul auto roman, rar 0

Directorul General al Registrului Auto Român, George-Adrian Dincă, menționează că rezultatele controalelor desfașurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

registrul auto roman, rar

“Prin controalele tehnice pe care le facem zilnic, eliminăm de pe șosele vehiculele care pun în pericol siguranța participanților la trafic. Este contribuția noastră substanțială la a avea un parc auto cât mai sigur în România”, declară dir. gen. George-Adrian Dincă.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.