Capitala penelor de curent

Joi este a doua zi consecutiv cand Transelectrica lasa in bezna cartiere intregi din Bucuresti. Pana de curent de miercuri seara a afectat zonele Titan, Obor, Pipera si Timpuri Noi, iar cea de joi seara Piata Alba Iulia si cartierele Cotroceni, Colentina, Ferentari si Titan. Prefectul Capitalei, Cristian Atanasoaei, spune ca bucurestenii nu trebuie sa se ingrijoreze, intrucat pune el presiune pe Transelectrica si Enel. Lumea a inceput sa aiba suspiciuni si sa faca o oarecare legatura intre defectiunile de proportii si demiterea de luni a lui Horia Hahaianu, directorul general al Transelectrica. Joi am aflat cu totii, de la el, ca, de fapt, nu a fost demis, ci si-a depus demisia de onoare, asupra careia s-a hotarat insa sa renunte. Cu alte cuvinte, nu se lasa dus cu una-cu doua, desi locul i-a fost luat deja de directorul adjunct, Octavian Lohan.

Pana de miercuri seara a fost cauzata de o defectiune la linia 220 kV Bucuresti Sud-Fundeni, circuitul 1 apartinand Transelectrica, iar 6 statii ale Enel Distributie Muntenia, care alimenteaza partea de nord-est a Capitalei (zonele Titan, Obor, Pipera, Timpuri Noi) au ramas nealimentate cu energie electrica. Explicatiile transelectrica sunt pur tehnice: “Defectul s-a produs din cauza ruperii conductorului activ din apropierea clemei de inadire la stalpul nr. 43”. Aflam insa ca acesta s-a rupt din cauza conditiilor atmosferice din ultima perioada (vant puternic, temperaturi foarte scazute) ce a condus la uzura fizica a materialului. Asa ne mai linistim.

“O parte din consumatori au fost realimentati imediat prin automaticile de sistem din reteaua de distributie, iar restul au fost realimentati prin manevre de punere in functiune a echipamentelor Transelectrica, manevre, care s-au finalizat la ora 18.13 (de la 17.43, n. red.), ora de la care instalatiile Transelectrica au functionat din nou la parametrii normali. Volumul redus de consumatori realimentati prin automatica este din cauza lucrarilor de modernizare pe care le executa ENEL in instalatiile sale”, mai precizeaza transelectrica, intr-un comunicat.

Compania precizeaza ca a trimis pe teren echipelele operative de interventie impreuna cu specialisti SC SMART SA (filiala de mentenata a Transelectrica), care au identificat locul defectiuni, au facut programul de lucru si in cursul zilei de joi au remediat defectiunea.

Protest cu blocarea strazii

Tot miercuri seara, peste 50 de oameni nemultumiti de intreruperile frecvente de curent din ultimele 10 zile, au blocat intr- un protest spontan, pentru aproape o ora, si circulatia pe Soseaua Petricani. Ei au demonstrat cu facturile in mana ca sunt platitori la zi ai consumului de curent, dar li se furnizeaza in ultimul timp numai cateva ore pe zi. Oamenii au copii mici, unii dintre ei sunt batrani si au ajuns la capatul rabdarii.

Doua echipaje de jandarmi au fost trimise sa deblocheze soseaua, insa nu au putut sa-I convinga pe protestatari sa plece decat dupa 2 ore, cand a venit curentul.

Prefectul Bucurestilor, Cristian Atanasoaei, spune ca in ultimele 3 saptamani s-au produs peste 300 de pene de curent, dar au fost “punctuale”. Cauza principala a fost viscolul, peste 310 copaci fiind rupti si prabusiti peste liniile de inalta si medie tensiune. Totodata, s-au prabusit si stalpi de telegraf. Prefectul sustine ca a pus presiune in permanenta pe Transelectrica si Enel, care remediaza defectiunile cu maxima operativitate.

Ziua si pana

Joi seara, o noua pana majora de curent s-a produs in jurul orei 20.30, in Piata Alba Iulia si cartierele Cotroceni, Colentina, Ferentari si Titan. Alimentarea cu energie eletrica se estimeaza ca va fi reluata in jurul orei 23.20, in zona CFR Progresul si in jurul orei 22.30 in cartierul Cotroceni. În zona Auchan Titan, din B-dul 1 Decembrie 1918, se estimeaza ca alimentarea va fi reluata la ora 21.00. La fel si in zona Pietei Ferentari. În Sectorul 2 sunt afectate pana la 21.30 strada Doamna Ghica si pana la 23.30 imobilele de pe strada Popa Soare.

Hahaianu nu se da dus

Fostul director general al Transelectrica, Horia Hahaianu, a revenit, joi, asupra “demisiei de onoare”, pe motiv ca nu produce efecte juridice. El sustine ca in contractul de mandat este mentionat un termen de 30 de zile in care se poate reveni asupra hotararii de retragere de la conducerea companiei.

Initial, ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat, luni, ca l-a revocat pe Hahaianu in urma unei cereri a premierului Mihai-Razvan Ungureanu. A doua zi, Transelectrica a transmis BVB o informare care arata ca Hahaianu si-a inaintat demisia de onoare. miercuri, adjunctul sau, Octavian Lohan, a fost numit director general. In trei saptamani, statul urmeaza sa vanda pe bursa un pachet de 15% din actiunile Transelectrica.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.