Cauza exploziilor de la Sighet: o conducta de gaze fisurata. Un ranit are arsuri pe 85% din suprafata corpului

Cauza posibila a celor doua deflagratii produse in clubul din Sighetu Marmatiei este acumularea de gaze in subsol, in conducte sau canale de aerisire din apropierea imobilului, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, chestor Liviu Popa, inspectorul general al Politiei Romane. Amintim ca duminica dimineata s-au produs doua deflagratii puternice, in urma carora au dost ranite grav 16 persoane, transportate urgent cu doua aeronave militare la Bucuresti, unde sunt internate la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si de Arsi, precum si la Spitalul de Urgenta Floreasca. Una dintre victime este in stare foarte grava, cu arsuri pe 85% din suprafata corpului, iar medicii ii dau sanse minime de supravietuire. Cat despre firma de gaze, aceasta apartine unui offshore din Cipru si este administrata de fostul director general al regiei bucurestene de apa (RGAB), Costin Berevoianu.

“Din toate datele adunate, astazi, coroborate cu tot ce se va administra ca proba, am convingerea ca vom stabili tot ce inseamna imprejurari ale producerii celor doua explozii. A fost constatata in T-ul din conducta magistrala de distributie a gazelor o fisura mare. A fost ridicat acel T, urmand a se expune o expertiza cu privire la sudura, iar expertii vor preciza cauzele care au provocat aceea fisura. Se pare ca acolo a fost scurgerea de gaze, dar pentru repunerea in functiune se va reface o proba de presiune. O firma de specialitate urmeaza sa efectueze aceasta proba pentru a nu exista o alta posibila fisura sau o alta defectiune a sistemului in zona”, a spus chestorul Liviu Popa.

Prim-procurorul de la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures, Florin Deac, a precizatca abia luni dimineata s-a reusit securizarea locului si s-a putut incepe cercetarea zonei in conditii de siguranta. “In urma celei de-a doua explozii, cladirea era pe punctul sa se prabuseasca. Dupa ce am prelevat de la fata locului anumite probe care au fost solicitate de expertii care ne-au insotit, am asigurat locul faptei cu un pat de nisip, iar in urmatoarea etapa se va trece la demolarea cladirii. In mare, cercetarea la fata locului s-a terminat, insa se va extinde spre componentele conductelor de pe cele doua strazi”, a explicat el.

Ancheta penala

Totodata, anchetatorii au ridicat mai multe documente de la firma de distributie a gazelor din Sighetu Marmatiei, Berg Sistem Gaz, atat de la sediul administrativ, cat si de la dispecerat.

De asemenea, au fost adunate ca probe bunuri si acte ale victimelor exploziei si sunt audiate persoane prezente in localul public, cele care cunosc aspecte legate de eveniment, precum si angajati ai societatii de gaze care au executat lucrarea.

Totodata, au fost dispuse expertize de specialitate si administrate toate probele in vederea lamuririi imprejurarilor de fapt si stabilirii raspunderii penale. Cazul se afla in cercetarea Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures.

Una dintre rudele victimelor, avocatul Ioan Sas, s-a declarat nemultumit de modul in care autoritatile efectueaza cercetarile si a cerut ca imobilul sa nu fie demolat, pentru a nu se sterge probele. El a atatat ca a gasit in strada bucati din haina uneia dintre victime si alte bunuri care n-ar fi fost ridicate ca probe de anchetatori.

Firma de gaze, detinuta de un offshore

Firma Berg Sistem Gaz, care se ocupa de distribuirea gazelor in Sighetu Marmatiei, si al carei director local a fost grav ranit in a doua explozie, are sediul intr-un apartament cu trei camere de pe B-dul Carol din Bucuresti. Este detinuta 99,68% de Anumersus Co.Ltd., un offshore inregistrat la Limassol, in Cipru. Nu plateste taxe statului roman. Firma a fost cumparata in 2010 de la cei trei fosti actionari, Vasile Grigorescu, Veniamin Ionut Dojana si Dan Radu Nicoara.

Berevoianu de la apa, la gaze

Incepand cu 18 octombrie 2011, administratorul acestei firme este Costin Berevoianu, fostul director general al regiei bucurestene de apa RGAB, care in 2000 a fost privatizata si transformata in ApaNova. El a ramas o perioada in noua societate care administreaza reteaua de alimentare cu apa si canalizare din Bucuresti (ApaNova), ulterior conducand ARBAC, autoritatea municipala care instituie amenzi firmei ApaNova. In prezent, este consilier personal al primarului general Sorin Oprescu.

Berg Sistem Gaz a concesionat de la Ministerul Economiei, in 2003, serviciile de distributie de gaz in Sighetu Marmatiei. Functioneaza, practic, ca un intermediar, care in plus construieste si tevile de gaz din localitate. Preia gazul de la compania EON Gaz, din reteaua nationala de transport detinuta de Transgaz si il introduce in reteaua proprie, livrandu-l catre consumatori la un pret stabilit de firma. La incheierea contractului de concesiune, reteaua de tevi va intra in proprietatea statului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.