Circulație îngreunată de viscol și ninsori

politia-viscol-zapadaCirculația rutieră este îngreunată de viscol și ninsori în mai multe județe duminică dimineață, iar veștile meteorologilor nu sunt tocmai bune: Cod Portocaliu în 14 județe până duminică seară și Cod Galben în rest, cu excepția a 4 județe din vest – iar la munte și în Moldova, până luni la prânz, cu posibilitatea prelungirii avertizării meteo.

În județul Suceava, traficul autovehiculelor grele a fost oprită o jumătate de oră în zona Pasului Mestecăniş pe DN 17,  pentru ca utilajele de deszăpezire să intervină pentru deblocarea drumului. Stratul de zăpadă măsoară circa 6 cm dar este de așteptat ca până după-amiază să crească în mod consistent, în ciuda intervenției utilajelor de deszăpezire.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, se circulă în condiţii de iarnă însă în Pasul Tihuţa nu s-a putut circula iar autovehiculele au fost nevoite să aștepte intervenția utilajelor e deszăpezire, de duminică noaptea până la ora 10.00.

Au acţionat 7 utilaje, care au folosit o sută de tone de material antiderapant.

Ninge în continuare viscolit, iar vântul puternic reaşează zăpada în spatele utilajelor de deszăpezire, astfel că intervenția este, practic, inutilă.

La urcarea în Pasul Tihuţa există echipaje ale Serviciului Poliţiei Rutiere Bistriţa care monitorizează situaţia traficului şi opresc toate autovehiculele mari care nu au montate lanţuri.

Stratul de zăpadă măsoară 15 centimetri iar temperaturile sunt de minus 5 grade Celsius.

În judeţul Covasna ninge abundent în Pasul Oituz, pe DN11, între km 79 – 89. Se acţionează cu utilaje de deszăpezire.

În judeţul Maramureş se circulă îngreunat pe DN1C din cauza ninsorii, între localităţile Valea Chioarului şi Mesteacăn, dar și pe DN18, între localităţile Baia Sprie şi Sighetu Marmaţiei, şi pe DN19, în zona Pasului Huta. Se acţionează cu utilaje de deszăpezire.

În judeţul Sibiu, cel mai greu – cu viteză redusă, de 40 km/h – se circulă pe DN14 între Sibiu şi Mediaş şi pe DN14A, între Mediaş şi Blăjel, potrivit Centrului Infotrafic.

În judeţul Cluj, pe DN1-E60, traficul rutier a fost reluat pe ambele sensuri la km 506, după ce circulaţia a fost întreruptă dimineaţa din cauza a două autocamioane care au derapat. Şi în această zonă ninge. Pe autostrada A3 Turda – Gilău se semnalează ninsoare slabă, însă carosabilul este negru iar valorile de trafic sunt reduse, informează poliţiştii.

În judeţul Gorj, pe DN67C Novaci – Rânca, între km 22 şi 34, pe carosabil s-a depus un strat subţire de zpadă (1 cm). Se acţionează cu două utilaje de deszăpezire şi împrătiere a materialului antiderapant.vPe DN66 Bumbeşti Jiu – Petroşani, se semnalează precipitaţii sub formă de lapoviţă.

Vânt puternic pe autostrăzi

“Pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa carosabilul este uscat, însă se circulă în condiţii de vânt puternic, iar pe A1 Bucureşti – Piteşti traficul rutier între km 49 şi 120 se desfăşoară în condiţii de ploaie şi vânt puternic.În condiţii similare (ploaie şi vânt puternic) se circulă şi pe A3 Bucureşti – Ploieşti”, mai anunţă Infotrafic.

Cod Portocaliu și Galben

Meteorologii au emis o avertizare Cod Portocaliu de ninsori şi viscol pentru intervalul 11.00 – 18.00, pentru 14 județe din nordul Moldovei şi din centrul țării în zona de munte.

Fenomene vizate: viscol puternic în zona montană înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură; ninsori însemnate cantitativ şi viscolite în nordul Moldovei.

cod galben si portocaliu

La munte va continua să ningă, iar în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, cu precădere la altitudini de peste 1400 m, vântul va sufla tare, cu peste 90…100 km/h, viscolind puternic şi troienind zăpada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m.

În judeţele Suceava, Neamţ şi Botoşani vor fi ninsori în general însemnate cantitativ şi local viscolite, determinând temporar o scădere semnificativă a vizibilităţii.

Codul Galben este valabil în două etape: mai întâi duminică, între orele 09.00 – 20.00

Fenomene vizate: intensificări ale vântului în sud, est şi centru;  ninsori moderate cantitativ în nord şi centru

Vântul va avea intensificări temporare în toate regiunile, cu viteze mai mari în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania, unde rafalele vor depăşi 60…70 km/h şi pe arii restrânse vor atinge 80…90 km/h.

Va ninge moderat cantitativ în nordul şi centrul ţării, precum şi în zona de munte, unde se va depune strat de zăpadă.

A doua avertizare Cod Galben este valabilă de duminică la ora 20.00 până luni la ora 11.00

cod-galben-de-vaant

Fenomene vizate: intensificări ale vântului în zona montană şi în nord-estul ţării;
Zone afectate: conform textului şi hărţii

În intervalul menţionat, în Carpaţii Meridionali şi Orientali vântul va avea intensificări temporare, cu viteze la rafală de 70…80 km/h, iar pe creste va sufla cu peste 90 km/h, viscolind şi spulberând zăpada.

Intensificări ale vântului cu viteze de peste 55…60 km/h vor fi şi în Moldova, unde local va mai ninge slab.

Vremea se răcește semnificativ

Meteorologii mai atenționează că în următoarele zile vremea va deveni deosebit de rece în toate regiunile.

Astfel, temperaturile minime vor fi preponderent negative iar în depresiunile Carpaţilor Orientali se vor înregistra în jur de -10 grade.

În funcţie de evoluţia meteorologică, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza acest mesaj.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.