Cod Galben de ploi

Meteorologii au emis o avertizare Cod Portocaliu de furtuni și grindină, valabilă în 18 iunie, de la ora 10.00 până la ora 23.00, în aproape toată țara, avertizare care se va prelungi până în 19 iunie la ora 10.00 în zonele de est, centru și sud-vest. 
 
 
Astfel, potrivit primei atenționări Codului Galben, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.
 
 
Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.
 
Temperaturile vor fi însă în continuare ridicate, de până la 33 de grade Celsius, în medie, iar disconfortul termic se va menține ridicat în orele amiezii, pe arii restrânse în regiunile sudice-estice, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și posibil ușor depăși ușor pragul critic de 80 de unități.
 
Cea de-a doua avertizare Cod Galben este valabilă din 18 iunie, ora 23.00, până în 19 iunie, la ora 10.00. 
 
În cea mai mare parte a Moldovei, în nordul Munteniei precum și în Oltenia, vor mai fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată.
 
Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și posibil grindină.
 
 
Cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 25 l/mp și izolat 50 l/mp.
 
Potrivit unei alte informări a meteorologilor, până în 20 iunie, la ora 23.00, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină.
 
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp, potrivit ANM.
 
În București, vremea se menține călduroasă până în 20 iunie, iar gradul de instabilitate atmosferică se va menține ridicat, cu temperaturi de 30 – 33 de grade. Pot să apară ploi, descărcări electrice, vânt și căderi de grindină.
 
Potrivit prognozei speciale pentru Capitală, disconfortul termic rămâne ridicat, chiar dacă temperatura maximă va fi în jur de 30 de grade, iar cea minimă, de 18…19 grade.
 
Începând cu orele amiezii, va crește probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice, respectiv înnorări temporar accentuate, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și posibile căderi de grindină.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.