Comisia propune închiderea frontierelor externe ale UE pentru 30 de zile (video)

Comisia Europeană (CE) a propus, în 16 martie, o interdicție fără precedent: închiderea frontierelor externe ale UE, timp de 30 de zile, pentru călătoriile neesențiale către Uniune, în încercarea de a stopa răspândirea coronavirusului, care a determinat mai multe țări să blocheze granițele.

Ursula von der Leyen, șeful Comisiei Europene, a arătat că, în măsura în care numărul de călători va fi redus, va putea fi controlată răspândirea virusului. Este contextul în care a propus șefilor de stat și de guvern să introducă o restricție temporară în privința călătoriilor neesențiale în UE. Conferința a avut loc după ce oficialul european a transmis informația, prin telefon, liderilor grupului G7.

Ursula von der Leyen: „Aceste restricții de călătorie ar trebui să fie în vigoare pentru o perioadă inițială de 30 de zile, dar pot fi prelungite dacă este necesar.” Interdicția de călătorie va acoperi toate statele membre ale UE, precum și pe cei patru membri Schengen din afara UE. Ea a precizat că, în weekend, a vorbit cu majoritatea statelor membre și că există un „sprijin puternic” pentru introducerea interdicției.

Excepții

Printre cei care vor fi excluși de la aceste interdicții se numără diplomați, medici și cercetători care lucrează pentru a diminua criza din sănătate, personalul organizațiilor internaționale, personalul militar și lucrătorii implicați în ajutor umanitar în exercitarea funcțiilor lor; pasageri în tranzit; pasageri care călătoresc din motive familiale imperative; persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare.

Șeful CE a subliniat că o astfel de restricție de călătorie nu va fi eficientă decât dacă este asumată și pusă în aplicare de statele Schengen pentru toate frontierele externe în același timp și în mod uniform.

În acest context, s-ar putea renunța la măsurile de control la frontierele interne, care, potrivit CE, riscă să aibă un impact grav asupra funcționării pieței unice.

Culoare verzi pentru transportul de marfă

Ursula von der Leyen a propus și „rute verzi” pentru a acorda prioritate transportului de mărfuri, astfel încât să beneficieze de un flux eficient materialele medicale, piesele pentru fabrici și bunurile pentru magazine și supermarketuri, și să poată ajunge la destinația lor. (M.I.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.