Consumam tot mai mult curent

 

Consumul final de energie electrica este estimat sa urce anul viitor cu 5% comparativ cu 2011, la 48,95 milioane MWh, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Enegiei (ANRE), care anunta ca anul acesta va ajunge la 46,62 milioane MWh. Vestea buna este ca nu se va scumpi curentul pentru populatie, deocamdata.

In primele zece luni ale lui 2011, consumul a urcat cu 3,8% fata de perioada similara a anului trecut, la 43,42 milioane MWh, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Cea mai mare parte a energiei, respectiv 65,4%, a fost consumata in industrie, urmata de populatie, cu 18,7%.

Productia de energie a fost asigurata 52,4% de termocentrale, 27% de hidrocentrale si 19,3% de reactoarele nucleare de la Cernavoda.

Pe de alta parte, ANRE a stabilit un pret de referinta de 172 lei/MWh, fara TVA, pentru energia electrica produsa in centralele de cogenerare si vanduta prin contracte reglementare in 2012, de catre producatorii de energie electrica si termica beneficiari ai schemei de sprijin.

Astfel, conform unui Ordin publicat in Monitorul Oficial, pentru energia electrica in cogenerare vanduta in orele de zi a fost stabilit un pret de 215 lei/MWh, fara TVA, pentru producatorii amintiti, pe baza de contarct reglementat de vanzare-cumparare a energiei incheiat cu furnizorii pentru acoperirea consumului consumatorilor deserviti in regim reglementat si/sau cu operatorii de retea pentru acoperirea consumului propriu tehnologic.

Pretul pentru energia electrica in cogenerare vanduta anul viitor in orele de noapte este de 86 lei/MWh, fara TVA.

Aceste preturi sunt valabile incepand cu data de 1 ianuarie 2012.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.