Efectul #Colectiv: Firmele de protecţie împotriva incendiilor, un business de viitor – analiză KeysFin

Sunteţi pregătiţi împotriva incendiilor? Aveţi acasă un stingător, la firma la care lucraţi există detectoare de fum, sprinklere, hidranţi, planuri în caz de necesitate? După tragedia din clubul Colectiv nu există, probabil, român care să nu fi înţeles consecinţele ignorării măsurilor de protecţie împotriva incendiilor.

Iar cea mai bună dovadă o reprezintă faptul că din magazinele de specialitate au dispărut, practic, tot ce înseamnă produse specializate, de la extinctoare la detectoarele de fum, hidranţi etc.

Analiştii de la KeysFin au vrut să afle care sunt efectele în materie de business ale tragediei din #Colectiv, dincolo de cele administrative şi penale.

Experţii au descoperit, astfel, că afacerile din acest sector, identificat cu codul CAEN 8425 – activităţi de luptă împotriva incendiilor şi de prevenire a acestora – au un potenţial de dezvoltare cu adevărat remarcabil pe termen mediu şi lung.

Numai 75 de firme

Statisticile KeysFin, realizate pe baza datelor de la Registrul Comerţului şi Ministerul Finanţelor, arată că în România sunt înregistrate în prezent numai 75 de firme care oferă astfel de servicii.

“Raportat la nivelul României, înseamnă că avem nu mai mult de 1,7 companii per judeţ, ceea ce este extrem de puţin raportat la potenţialul de business. Iar dacă luăm în calcul că cele mai multe asemenea societăţi sunt înregistrate în Bucureşti – 57, rezultă că avem zone întregi din ţară neacoperite cu astfel de servicii”, afirmă cei de la KeysFin.

evolutia cifrei de afaceri

Potrivit datelor statistice, numărul firmelor specializate în domeniu a crescut în ultimii 5 ani de la 57 în 2011, la 61 în 2012, 65 în 2013 şi 75 în 2014.

Şi cifra de afaceri a acestora, pe ansamblu, a crescut în perioada luată în calcul de la 86,1 milioane de lei în 2011, la 101,7 milioane de lei în anul trecut. Profitul a urmat aceiaşi tendinţă, de la 9,8 milioane lei în 2011 la 12,2 milioane în 2014.

Interesantă este şi evoluţia numărului salariaţilor din acest domeniu, de la 1.599 în 2011 la 1.926 în 2014.

“Statistica ne arată că cele mai multe firme înregistrate în acest domeniu sunt în Bucureşti-Ilfov, zonă urmată de judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Arad. Sunt arii întregi pe harta ţării unde nu există, practic, servicii specializate în sectorul protecţiei împotriva incendiilor, iar asta înseamnă un potenţial de business foarte bun”, spun experţii.

activitatea de lupta

KeysFin estimează un avans semnificativ al numărului firmelor şi afacerilor din sector în următorii ani.

“Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern săptămâna trecută, care dă pompierilor dreptul de a sista activitatea firmelor care nu respectă măsurile minime de protecţie împotriva incendiilor, va influenţa semnificativ piaţa, mai ales în 2016. Din informaţiile noastre, există deja comenzi ferme pentru serviciile din domeniu într-un volum de peste 500% faţă de media ultimilor ani”, spun analiştii.

“Vorbim în principal despre afaceri din sectorul HORECA (hoteluri, cluburi, restaurante), acolo unde multe firme au preferat să ignore problema protecţiei împotriva incendiilor. O situaţie prezentă mai ales în cazul firmelor de tip SRL. La societăţile medii şi mari, cu spaţii de producţie sau de expunere de mare suprafaţă, cum sunt mall-urile, problema protecţiei împotriva incendiilor a reprezentat o preocupare şi până în prezent”, au explicat analiştii KeysFin.

Potrivit estimărilor agenţiei de business management şi credit risk management, piaţa serviciilor de profil va avansa în 2016 cu peste 100%, cifra de afaceri estimată urmând să depăşească 200 milioane de lei.

“Credem că piaţa are un potenţial semnificativ în viitor. Este dificil de estimat un trend în acest sector, însă având în vedere evoluţia cadrului legislativ şi a conştientizării de către mediul de afaceri a importanţei acestor măsuri, o dublare a activităţii în domeniu este probabil să intervină. Estimările sunt relative, însă semnalele din piaţă converg către un asemenea nivel”, spun experţii.

“Gândiţi-vă că dincolo de sectorul comercial, conştientizarea pericolului incendiilor a fost resimţită puternic şi de populaţie, nefiind exclus să vedem în viitor măsuri specifice şi în blocurile de locuinţe şi la nivelul proprietăţile individuale”, consideră aceştia.

“Riscul de incendiu va determina multe asociaţii de locatari să se doteze cu stingătoare şi instalaţii anti-incendiu pentru spaţiile comune. Asta mai cu seamă că anveloparea blocurilor cu materiale în genul polistirenului a crescut sensibil potenţial unor incendii puternice, cu rază mare de acţiune”, au mai declarat analiştii de la KeysFin.

Informaţiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societăţile comerciale şi PFA-urile active din România.

KeysFin oferă servicii de business information şi credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiţiei, la studii şi analize de sector necesare companiilor care doresc să dezvolte un business sănătos pe piaţa românească. Detalii aflaţi de pe www.keysfin.com.

KeysFin deţine şi aplicaţia KeysFin Mobile, prin intermediul căreia utilizatorul poate accesa usor şi rapid informaţii de contact, situaţii financiare, indicatori şi informaţii juridice de la peste un milion de companii şi PFA-uri active din România. Informaţiile pot fi salvate şi vizualizate în format PDF şi trimise via e-mail sau SMS oricărui contact din agendă.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.