Expeditiile rutiere in crestere. Pentru cat timp?

Danske Markets Equities, Compania de analiza a Danske Bank (Banca Daneza), realizeaza, in fiecare luna, un sondaj al pietei de expeditii de marfuri, pe segment rutier, aerian, maritim si fluvial. Editia din luna octombrie a studiului, denumit Indexul European de Expeditii (European Freight Forwarding Index), arata continuarea revenirii pietei, mai ales pe rutier. Totusi, o serie de expeditori participanti subliniaza faptul ca preturile raman foarte competitive in domeniu.

Conform studiului danez, indicele european de expeditie in privinta volumelor de marfuri a crescut de la 65 la 73 pentru situatia din luna octombrie, ceea ce marcheaza o revenire a pietei. Dar pe partea asteptarilor pentru urmatoarea perioada, indicele scade de la 75 la 69, semn ca revenirea va pierde din intensitate la inceputul anului 2010. In ciuda cresterii volumelor, discutiile cu participantii la studiu arata ca expeditorii nu sunt multumiti de actuala situatie, preturile constituind principalul motiv de ingrijorare. Rapoartele privind companiile listate public, cum ar fi Kuehne&Nagel si Panalpina, indica faptul ca expeditorii au inregistrat o scadere a volumelor de marfa pe aerian si maritim pe parcursul celui de-al treilea trimestru al anului. Pe segmentul rutier, subcontractorii par a fi sub control, dar lucrurile se preconizeaza a se schimba in 2010, cand se va reduce supracapacitatea din domeniul vehiculelor comerciale. La nivelul tarilor participante la studiu, cresterea se arata a fi mai puternica in Marea Britanie (indice 84 in octombrie) si Suedia (88), tari care au propria lor moneda. Conform graficelor publicate de catre Danske Markets Equities in cadrul Indexului, Europa de Est inregistreaza o crestere mai redusa decat media din Vestul Europei, cu un indice de 65 in septembrie si de 69 in octombrie.

Cum se calculeaza

Studiul, la care participa mari operatori europeni din domeniul expeditiei de marfuri, se canalizeaza pe doua intrebari principale. Prima dintre ele se refera la volumele de marfuri operate in mod curent, comparativ cu ultimele doua luni, cu ajustarile necesare sezoniere (mai reduse, la acelasi nivel, mai mari). Cea de-a doua intrebare vizeaza asteptarile in privinta volumelor operate in urmatoarele doua luni, si in acest caz, cu ajustarile sezoniere necesare (mai putin, la fel, mai mult). Raspunsurile au fost traduse de specialistii danezi intr-un indice a carui valoare variaza intre 0 si 100, cu valorile peste 50 indicand o crestere marcata de companiile participante. Numarul total de respondenti a fost, in ultimele luni, de 128 (august), 152 (septembrie) si 148 (octombrie), evoluand de la 87, la inceputul acestui an. Dintre acestia, in luna octombrie, 22% au fost din Danemarca, 15% din Marea Britanie, 14% din Europa de Est, din Germania 12%, alti 12% din alte regiuni, 10% din Suedia, 9% din Norvegia si 6% din Benelux. 37% dintre participanti lucreaza in domeniul rutier, 30% in expeditii maritime, 14% in aerian si 19% pe alte segmente.

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.