FMI, CE si BM au acceptat inghetarea pretului gazelor si curentului

* Liberalizarea tarifelor la electricitate pentru populatie a fost amanata cu doi ani, pana in 2017, iar tarifele reglementate pentru consumatorii industriali vor fi eliminate treptat pana la sfarsitul anului 2013, a anuntat, duminica, seful misiunii Comisiei Europene (CE) in Romania, Istvan Szekely * In schimb, FMI si CE au revizuit de la 1,8 – 2,3% la 1,5-2% estimarea pentru cresterea economica din acest an * In aceste conditii “nu este loc in buget pentru majorari de salarii”, a atentionat sefului misiunii FMI in Romania, Jeffery Franks * FMI a evaluat pozitiv acordul cu Romania si va disponibiliza o noua transa de 505 milioane euro * Singura critica a fost faptul ca Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii nu include proiecte finantate de la UE

“Guvernul va decide in privinta preturilor la energie si gaze. Noi am cerut un traseu foarte limpede si foarte direct (…) Este foarte important sa ne asiguram ca la momentul 1 ianuarie 2014 sa nu aiba loc o crestere foarte mare care sa socheze industria”, a spus Istvan Szekely duminica, in conferinta de presa sustinuta de reprezentantii institutiilor financiare internationale la sfarsitul misiunii FMI, CE si BM in Romania.

La randul sau, seful misiunii FMI in Romania, Jeffery Franks, a declarat ca “foaia de parcurs va fi stabilita pe baza discutiilor din aprilie, cand va avea loc urmatoarea evaluare a acordului preventiv”. In privinta tarifelor la electricitate se lucreaza la o foaie de parcurs detaliata, a adaugat el.

“Cand va avea loc, ajustarea se va intampla mai lent pentru consumatorii casnici. Niciun consumator nevoias nu trebuie sa se teama ca va plati mai mult, pentru ca sunt inca oameni cu venituri mari care sunt subventionati”, a spus Franks, referindu-se la iminenta eliminare de la subventii a acestora din urma.

Conform intelegerilor anterioare cu institutiile internationale, tarifele reglementate la energie si gaze trebuiau eliminate treptat pana la finele lui 2013 pentru consumatorii industriali si pana in 2015 pentru populatie. Presedintele Traian Basescu a anuntat insa, la sfarsitul saptamanii trecute, ca s-a luat decizia de replanificare a liberalizarii preturilor.

Crestere economica revizuita. Nu e loc pentru salarii marite

Misiunea CE si FMI au revizuit in scadere prognoza de crestere economica pentru Romania in acest an, de la 1,8 – 2,3% la 1,5 – 2%, din cauza recesiunii estimate in zona euro si a deteriorarii condisiilor de pe pietele internationale, a mai anuntat reprezentantul CE, Istvan Szekely.

Jeffrey Franks a punctat, la randul sau, ca “nu este loc in buget pentru majorari de salarii” in 2012, adaugand ca “mai tarziu, poate vom discuta despre aceasta problema”.

Proiectele finantate de UE, incluse in PNDI

Misiunea FMI si CE a criticat faptul ca in Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), gestionat de Ministerul Dezvoltarii condus de Elena Udrea, nu sunt incluse proiecte finantate din fonduri UE. “PNDI, desi ar putea executa proiecte excelente, nu respecta bunele practici fiscale si ar trebui limitate astfel de investitii. Acest lucru este crucial pentru a se preveni risipa de fonduri publice insuficiente”, a spus seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

La randul sau, seful misiunii CE, Istvan Szekely, a aratat ca desi perspectiva bugetara pentru 2012 este buna, singurul pericol l-ar putea reprezenta PNDI. “Suntem ingrijorati cu privire la PNDI, desi intelegem importanta acestui program si ultilitatea obiectivului. Proiectele din PNDI ar trebui incluse in strategia fiscala pe termen mediu si ar trebui sa se incadreze in anvelopa de cheltuieli bugetare, altfel poate deveni o problema majora”, a spus Szekely.

Delegatia comuna a Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene a inceput, miercurea trecuta, la Bucuresti, a patra misiune de evaluare a Acordului stand-by de tip preventiv cu Romania. FMI a evaluat pozitiv acordul cu Romania si va disponibiliza o noua transa de 505 milioane euro.

Acordul stand-by dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.