Comisia Europeană a selectat 39 de proiecte din întreaga UE, dedicate instalării de infrastructuri pentru combustibili alternativi, pe care le va sprijini cu o investiție totală de 422 de milioane de euro.
Proiectele selectate se vor axa pe instalarea de stații publice de reîncărcare cu energie electrică, inclusiv încărcătoare megawatt de mare putere atât pentru vehicule grele, cât și pentru vehicule ușoare, pe dezvoltarea de stații de alimentare cu hidrogen și de instalații terestre de alimentare cu energie electrică în porturi, precum și pe electrificarea aeroporturilor și furnizarea de infrastructuri pentru combustibili alternativi precum amoniacul și metanolul pentru transportul maritim.
„Cele 39 de proiecte pe care le sprijinim astăzi vor accelera instalarea infrastructurilor critice de reîncărcare și de realimentare necesare pentru flotele și pentru parcurile noastre auto cu emisii zero, aflate în plină dezvoltare. Împreună, acestea vor adăuga aproape 5.000 de noi puncte de încărcare, inclusiv 626 de încărcătoare Megawatt, ajutând cetățenii să aleagă vehicule cu emisii zero și contribuind la un mediu mai curat”, a declarat Apostolos Tzitzikostas, comisarul pentru transport sustenabil și turism.
Printre proiectele selectate se află și două din România. Primul este East Europe Electric Route, construit de PPC BLUE ROMANIA SRL, care va beneficia de o contribuție UE de 2.760.000 de euro. Proiectul presupune construirea a 28 de puncte de încărcare DC pentru utilitare, cu o putere de 150 kW fiecare, și 32 pentru vehicule grele, cu o putere de minim 350 kW fiecare, în 29 de locații din România și Grecia.
Al doilea proiect, X-RoCharge, construit de AXIONET IoT, va beneficia de o contribuție UE de 26.880.000 de euro. El presupune instalarea a 200 de stații publice în România, cu 496 de puncte de încărcare: 96 pentru utilitare, de 150kW, și 400 pentru camioane, de 350kW.
Ionuț PĂDURARU
ionut.paduraru@ziuacargo.ro