Formulare la frontieră, cu prevederi din Codul penal privind declaraţiile false

În formularele înmânate cetățenilor la frontieră, Ministerul de Interne a introdus, începând din 25 februarie, şi prevederi din Codul penal privind declaraţiile false,pe fondul epidemiei de coronavirus în Italia și a pericolului de a se extinde în toată Europa.

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a făcut apel public la persoanele care se vor întoarce din Italia şi China, să completeze cu date reale formularele.

„În toate formularele vom introduce şi rubrica cu prevederile din Codul penal pentru cei care fac declaraţii false. Îşi asumă acest risc şi trebuie să ştie la ce să se aştepte. În prima fază, în acest formular nu am introdus şi un articol sau o rubrică, o clauză prin care să prezentăm măsurile coercitive, crezând că fiecare cetăţean e responsabil şi înţelege. Aş face un apel către toate persoanele care s-au întors şi se vor întoarce din Italia şi din China, sau către cele care au intrat în contact cu aceste persoane şi pot fi posibili purtători de virus, să completeze cu date reale formularele înmânate de către reprezentanţii din frontieră, iar după evaluarea medicală, să respecte cu stricteţe recomandările personalului medical. Dacă nu sunt corecţi, dacă nu sunt sinceri în completarea acestor formulare, trebuie să realizeze că (…) îşi fac rău lor şi familiilor lor”, a precizat Marcel Vela.

Ministrul a făcut apel şi la românii din Italia, să nu aglomereze intrările în România: „Nu este cazul să aglomereze intrările în România, pentru că autorităţile italiene au luat măsuri corecte, rapide şi eficiente. Nu trebuie să facă gesturi care ar putea chiar să le pericliteze propria sănătate”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.