Geoana ii cere lui Vacaroiu sa purice contractele de deszapezire

Senatorul independent Mircea Geoana i-a trimis o scrisoare presedintelui Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, solicitandu-i realizarea unui audit in legatura cu sumele cheltuite de CNADNR si de autoritatile locale pentru deszapezirea din perioada 2008-2012. Anca Boagiu anunta, recent, ca fost ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, a semnat in 2008, la sfarsitul mandatului, un acord-cadru pentru intretinerea drumurilor pe timp de vara si iarna, in valoare de 1 miliard de euro. Din acestia au fost cheltuiti 265 milioane euro pana la finele lui 2011, iar pentru acest an suma alocata a fost de 19,5 milioane euro. CNADNR are acum in plina derulare licitatia pentru contractele de deszapezire ce vor fi valabile in urmatorii doi ani.

“Doresc sa va semnalez o situatie care necesita implicarea Curtii de Conturi, prin rolul sau si pe baza atributiilor sale constitutionale, intrucat la mijloc este vorba de cheltuirea unor sume foarte mari de bani publici, iar aceste cheltuieli trebuie facute in conformitate cu legea si avand in vedere principiul eficientei si economicitatii”, arata Geoana in scrisoare.

Senatorul ii solicita presedintelui Curtii de Conturi sa dispuna inceperea unei proceduri de audit financiar si de audit al performantei asupra programelor si activitatilor de deszapezire realizate de CNADNR si de autoritatile publice locale, precum si asupra fondurilor care au finantat aceste programe si activitati, in perioada 2008-2012.

“De asemenea, doresc sa va solicit un audit asupra contractelor de deszapezire semnate de CNADNR. Motivul pentru care initiez aceasta solicitare, in calitate de senator independent, este legat de faptul ca, potrivit relatarilor mass-media, sume foarte mari de bani, estimate la 1 miliard de euro, au fost alocate pentru activitati de deszapezire, dar rezultatele, asa cum se poate constata public, fie au lipsit, fie au fost mult sub nivelul asteptat, avandu-se in vedere valoarea finantarii”, sustine Geoana.

In plus, el solicita initierea unui audit si in legatura cu modul in care Guvernul, dar si autoritatile publice locale, au cheltuit, in anul 2011, fondurile alocate pentru inundatii.

Anca Boagiu anunta, recent, ca Ministerul Transporturilor a incheiat in 2008, la sfarsitul mandatului lui Ludovic Orban, fost ministru al Transporturilor, un acord-cadru pentru intretinerea drumurilor pe timp de vara si iarna, in valoare de 1 miliard de euro, din care au fost cheltuiti 265 milioane euro in perioada 2008-2011, iar pentru acest an suma alocata a fost de 19,5 milioane euro.

Noile contracte ale CNADNR, pe teava

CNADNR are in plina derulare licitatia pentru contractele de deszapezire ce vor fi valabile in urmatorii doi ani.

Licitatiile sunt organizate separat pentru Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Bucuresti, Craiova, Cluj si Brasov. Depunerea ofertelor de catre agentii economici interesati s-a facut in 9 februarie, iar deschiderea ofertelor se va face dupa urmatorul program:

* 10 februarie – pentru DRPD Craiova

* 13 februarie  – pentru DRPD Bucuresti

* 14 februarie  – pentru DRPD Cluj

* 15 februarie  – pentru DRPD Brasov

Fata de vechile contracte, sunt incluse sanctiuni dure firmelor care nu isi vor indeplini obligatiile (asa-numitii “regi ai asfaltului”, abonati la contracte). Astfel, in caietele de sarcini sunt prevazute penalizari intre 10% si 20% din valoarea comenzii in cazul nerealizarii lucrarilor de vara si de pana la 100.000 de euro, pentru neexecutarea totala a deszapezirii. Totodata, au fost stabilite standarde de cost, de 9.700 euro/km, fara TVA, pentru vara, si intre 2.500 si 4.500 euro/km, pentru iarna.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.