„Green Pass” obligatoriu pentru toți lucrătorii din Italia

Toți angajații din Italia, inclusiv din sectorul privat, vor fi obligați să dispună, din 15 octombrie, de „Green Pass” ca urmare a publicării, în 21 septembrie, în Monitorul Oficial, a Decretului de lege 127/2021.

Concret, obligativitatea deținerii și prezentării la cerere a unui „Green Pass” valabil, pentru a avea acces la locul de muncă, de către lucrătorii din Italia vizează perioada 5 octombrie 2021-31 decembrie 2021, aplicându-se tuturor celor care desfășoară activități la locul de muncă, inclusiv activități de formare și activități de voluntariat, indiferent de tipul de contract de muncă.

Vaccinați, vindecați sau testați

„Green Pass”-ul reprezintă un cod QR care certifică faptul că persoana respectivă a fost vaccinată, a suferit de COVID sau dispune de un test negativ recent.

Obligația nu se aplică celor care sunt scutiți de programul național de vaccinare cu un certificat de scutire medical corespunzător emis conform criteriilor stabilite de Ministerul Sănătății din Italia.

Obligații pentru angajatori

Angajatorii sunt obligați să verifice conformitatea cu cerința „Green Pass” prevăzută în lege, iar până la 15 octombrie 2021, trebuie să pună la punct proceduri interne pentru efectuarea verificărilor relevante și, în plus, să identifice, în mod formal, persoanele responsabile de determinarea oricărei încălcări a reglementărilor privind intrarea la locul de muncă.

Conform actului normativ citat, în perioada 15 octombrie 2021-31 decembrie 2021, lucrătorilor care nu au un permis verde, nu li se va permite accesul la locul de muncă, iar absențele de la locul de muncă din acest motiv sunt considerate „nejustificate”.

Muncitorii își păstrează drepturile, privind menținerea locurilor de muncă, dar nu vor avea dreptul la salariu sau alte compensații sau remunerații de niciun fel pentru orice zi (zile) de absență nejustificată.

Amenzi

Orice lucrător care accesează sau încearcă să acceseze un loc de muncă cu încălcarea obligației de a deține și de a prezenta un permis verde va putea fi sancționat cu amenzi între 600 și 1.500 euro și poate face obiectul unor proceduri disciplinare intentate de angajator.

În paralel, orice angajator care nu își îndeplinește obligațiile prevăzute în Decretul 127 (inclusiv organizarea controalelor privind intrarea la locul de muncă) va fi amendat cu sume cuprinse între 400 și 1.000 de euro. Sancțiunile se dublează în cazul încălcărilor repetate.

O altă dispoziție nouă introdusă prin Decretul 127/2021 ține de posibilitatea de a obține un Green Pass imediat după administrarea primei doze de vaccin, fără a fi nevoie să aștepte cel puțin 15 zile.

Meda IORDAN
meda.iordan@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.