Guvernul renunță la construirea prin PPP a Autostrăzii Comarnic – Brașov

Guvernul a renunțat la construirea prin parteneriat public-privat (PPP) a Autostrăzii Comarnic – Brașov, după mai bine de un an de la anunțarea, de către premierul Viorica Dăncilă, a alegerii acestei soluții pentru realizarea mult-așteptatei autostrăzi.

Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc

Premierul Viorica Dăncilă invocă acum “bariere birocratice”, dar și lipsa fondurilor guvernamentale pentru finanțarea integrală a proiectului.

”După cum știți, Autostrada Comarnic Brașov este în parteneriat public-privat. Am avut solicitare din partea unei societăți chinezo-turce. Eu am hotărât, împreună cu colegii mei, să scoatem din parteneriat public-privat, iar în prima ședință de CSAT această autostradă să devină de importanță națională sau de infrastructură critică, astfel încât să putem să demarăm cât mai repede lucrările pentru această autostradă”, a declarat, în 21 iulie, Viorica Dăncilă.

Premierul a adăugat că “birocrația este destul de mare, procedurile sunt complicate, la noi s-a format această instituție a contestațiilor și, pentru a trece de toate acest obstacole cred că soluția este ca această autostradă să devină de importanță națională astfel încât să începem construcția cât mai repede din fonduri guvernamentale”.

„Nu pot să vă dau o perioadă, trebuie să văd votul din CSAT si apoi să fac o evaluare”, a mai spus Dăncilă.

Este a patra încercare, a aproape tuturor guvernelor din ultimii 10 ani, de realizare prin PPP a acestei autostrăzi.

În luna mai, reprezentanții Guvernului prin Comisia Națională de Prognoză au prezentat asocierea dintre compania chineză CCCC și compania turcă Makyol ca viitor constructor în cadrul procedurii de Parteneriat Public Privat pentru autostrada Ploiești – Comarnic – Brașov (Râșnov).

Proiectul de PPP prevedea circa 1,36 de miliarde de euro pentru proiectarea și execuția celor circa 100 de km de autostradă dintre Ploiești și Brașov.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.