Începe vaccinarea antigripală

Ministerul Sănătăţii începe în această săptămână campania de vaccinarea antigripală gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, pentru care a achiziţionat din import 1 milion de doze. Până acum a fost confirmat un singur caz de gripă, la un adolescent de 15 ani, din judeţul Argeş. Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se face în două etape: în prima, s-au pus la dispoziţia direcţiilor de sănătate publică 500.000 de doze, pentru livrarea către cabinetele medicilor de familie şi unităţilor sanitare. Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite până la sfârşitul acestei luni pentru continuarea vaccinării, anunţă Raed Arafat, ministrul Sănătăţii.

Cât priveşte cazul de gripă confirmat în urmă cu două săptămâni, pacientul a avut o formă uşoară de boală şi nu a necsitat internare, potrivit specialiştilor MS.

În perioada 5-11 noiembrie au fost înregistrate 77.275 de cazuri de infecţii respiratorii, cu 1,6 la sută mai multe faţă de săptămâna precedentă, potrivit datelor raportate de către Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile.

Specialiştii susţin că în România activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică şi fără tendinţă de creştere semnificativă.

11 mil. lei pentru vaccinul companiei Sanofi Pasteur

Ministerul Sănătăţii a alocat pentru campania de imunizare din sezonul 2012-2013 un buget similar cu cel de anul trecut, respectiv 11 milioane de lei.

Vaccinul antigripal din sezonul 2012-2013 a fost achiziţionat de la compania Sanofi Pasteur, prin Unifarm, după ce linia naţională de producţie de la Institutul Cantacuzino a fost oprită.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.