Indemnizatia si diurna parlamentarilor chiulangii, taiate

Indemnizatia si diurna parlamentarilor USL aflati in greva (neprevazuta in legislatie) de lux, vor fi taiate pentru toata luna februarie si lunile urmatoare, daca nu vor participa la sedintele de plen, indiferent daca semneaza condica. Decizia a fost luata, miercuri, de Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, fiind valabila si in cazul Senatului. Cei 213 chiulangii primesc lunar 15.000 de lei brut, plus cazare, masa, transport si telefon gratuite.  

Concret, in data de 5 martie, chiulangiii nu vor primi indemnizatiile si diurna pe intreaga luna februarie. La va ramane insa suma forfetara pentru birourile din teritoriu, a carei valoare se ridica la dublul indemnizatiei.

Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, a precizat ca sunt vizati parlamentarii care nu participa la vot si nu isi pot motiva absenta. Deputatii si senatorii Opozitiei anuntasera ca isi vor dona veniturile din perioada “grevei”, dar ea a replicat: “Donezi bani munciti, nu nemunciti”.

Indemnizatia le va fi taiata si parlamentarilor Puterii care nu au venit sau nu vor veni la Parlament. Cat despre diurna, ea se anula si pana acum, potrivit Robertei Anastase, iar acest lucru se poate verifica cu ajutorul listelor de prezenta. “Se intampla in fiecare luna ca aceste diurne sa fie taiate daca nu esti prezent la plen. E o chestie logica. Avem o procedura simpla care se repeta luna de luna: tuturor celor absenti li se taie diurna pe ziua respectiva”.

Cu toate acestea, absentele pot fi motivate de liderul de grup, iar in acest caz diurnele nu vor mai fi taiate. “Daca liderii de grup motiveaza, nu se mai taie. Sa vedem ca isi asuma acest lucru. Regulamentar, trebuie sa aiba o motivare de genul stare medicala proasta”, a precizat presedintele Camerei Deputatilor.

Cati bani primeste lunar un ales

Trebuie spus ca indemnizatiile sunt platite din banii publici, ai contribuabililor, iar sumele nu sunt deloc mici.

Concret, fiecare parlamentar primeste lunar o indemnizatie bruta de 6.033 de lei, la care se adauga suma forfetara pentru birourile din teritoriu, in valoare de 9.049 lei.

In plus, deputatilor si senatorilor li se deconteaza cazarea, pentru cei care nu sunt din Bucuresti, mancarea, transportul si convorbirile telefonice.

“Grevistii” sunt in numar de 213, toti deputati si senatori ai PSD, PC si PNL, ei refuzand de la inceputul lunii februarie sa mai participe la sedintele celor doua camere ale Parlamentului. Initial, doi parlamentari ai PNL, Ludovic Orban si Adriana Saftoiu, anuntau la sfarsitul lui ianuarie ca toti USL-istii isi vor da demisia. S-a dovedit insa ca a fost doar o vorba in vant: numai Adriana Saftoiu s-a tinut de cuvant.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.