INS: Constructiile au “batut” tot in 2011

Constructiile au fost ramura care a inregistrat cele mai mari cresteri ale volumului de activitate in 2011, cu 5,7%, fiind urmata de agricultura, silvicultura si pescuit (cu 3,1%) si de industrie (cu 2,0%), informeaza, marti, Institutul National de Statistica.

Totodata, cresteri usoare ale volumului de activitate s-au inregistrat in domeniile informatiilor si comunicatiilor (cu 1,7%), in activitati profesionale, stiintifice si tehnice; in activitati de servicii administrative si de servicii suport (1,3%) urmate de comertul cu ridicata si cu amanuntul; in repararea  autovehiculelor si motocicletelor; in transport si depozitare; la hoteluri  si restaurante (cu 0,9%) si in tranzactiile imobiliare (cu 0,4%).

Pe ansamblul economiei, cea mai mare majorare au inregistrat-o activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatiile de produse de uz casnic si alte servicii (11,1%).

Reducerea volumului de activitate s-a inregistrat in administratie publica si aparare, in invatamant si sanatate (-3,1%), precum si in activitatile de intermediere financiare si asigurari (-0,8%) .

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul IV 2011 cererea interna a crescut cu 2,5 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2010. Consumul final total s-a majorat cu 1,4%, ca urmare a cresterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 2,8%.  Cheltuiala pentru consum final a administratiilor publice s-a redus cu 3,9 procente.

Importuri mai multe

Un efect negativ asupra PIB l-a avut, in continuare, evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (cu 5,4%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (cu 4,0%).

Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2011 a fost de 578.551,9 milioane lei preturi curente, in crestere (in termeni reali) cu 2,5% fata de anul 2010.

Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din agricultura, silvicultura si pescuit (cu 11,3%), industrie (cu 5,0%) si activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatiile de produse de uz casnic si alte servicii (4,8%).

Cresteri relativ mai reduse ale volumului de activitate s-au inregistrat in constructii (cu 2,7%) urmate de comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea  autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (cu 1,2%).

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in anul 2011 cererea interna a crescut cu 3,1 procente, comparativ cu anul 2010. Reducerea cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice (-3,5%) a fost compensata de majorarea cheltuielii pentru consum final a gospodariilor populatiei (cu 1,4%) astfel incat consumul final total s-a mentinut aproximativ constant in anul 2011, comparativ cu anul precedent. Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere cu 6,3 puncte procentuale. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.