Ion Aurel Pop preia de la Andrei Marga sefia UBB

Noul rector al Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) este prof. univ. dr. Ion Aurel Pop de la Facultatea de Istorie si Filosofie, care a fost ales, joi, in cel de-al doilea tur de scrutin, cu 659 de voturi valabil exprimate (52,55%). Prorectorul UBB, prof. univ. dr. Cristina Ciumas, despre care se spune ca ar fi fost sustinuta de fostul rector pensionat Andrei Marga, a intrunit 595 de voturi valabil exprimate (47,45%).

La cel de-al doilea tur de scrutin s-au prezentat 1.274 de electori din numarul total de 1.581 de pe listele electorale. Din totalul voturilor exprimate, 20 au fost anulate.

In primul tur al alegerilor, desfasurat la 1 martie, Cristina Ciumas obtinuse 39.16% din voturi, iar Ioan Aurel Pop – 36.19% din voturi. In cursa pentru conducerea universitatii au mai participat Daniel David (care in turul I a obtinut 17.97% din voturi) – seful catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie la UBB si profesor la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Eniko Vincze (6.26% din voturi in primul tur) – profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB si Decebal-Radu Ciurchea (0.42% din voturi in primul tur) – profesor la Facultatea de Fizica a UBB.

Academician profesor universitar doctor, Ioan Aurel Pop (57 de ani) este profesor la Departamentul de istorie medie, premoderna si istoria artei din cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie a UBB si detine functia de director al Centrului de Studii Transilvane Cluj. Este doctor in istorie din 1989, in 1991-1992 a fost visiting professor (bursier Fulbright) la Universitatea din Pittsburgh, SUA, intre 1994-1995 a fost directorul Centrului Cultural Roman din New York, intre 2003-2007 a fost directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia si profesor asociat al Universitatii “Ca’ Foscari” din Venetia.

Este director al publicatiei “Transylvanian Review” (periodic cotat ISI, EBSCO) si membru in colegiile de redactie ale mai multor reviste, printre care “Medaevalia Transilvanica” si “Magazin istoric”. Este membru titular al Academiei Romane din 2010 si membru corespondent al Academiei de Stiinte, Litere si Arte (Paris) din 1999. (M.S.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.