Autostrada Sibiu – Pitești intră în șantier în 2018

homor-300x225Lucrările la Autostrada Sibiu – Pitești, al cărei traseu a fost, în sfârșit, stabilit ieri, vor începe efectiv în prima jumătate a anului 2018, a anunțat Cătălin homor, directorul general interimar al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR, actuala CNADNR).

Revizuirea Studiului de Fezabilitate (SF) a costat aproape 8,7 milioane de euro. Vechiul SF întocmit în anul 2008 a expirat în anul 2010 iar actualizarea lui, comandată de CNADNR în martie 2012 nu a fost pe placul Guvernului Ponta, care a anulat licitația în noiembrie 2012.

Noua licitație a fost lansată în vara anului 2014 în timpul ministrului Dan Șova iar desemnarea câştigătorului a avut loc în februarie 2015, în timpul noului ministru Ioan Rus. Este vorba despre Asocierea SPEA Ingegneria Europea SA Milano Italia Sucursala Bucuresti & Tecnic Consulting Engineering Romania SRL. Contractul a fost semnat în 15 iunie 2015 și iată că, după 1 an și jumătate, abia a fost ales traseul.

“Avem cinci sectoare, fiecare într-o anumită fază a evoluției. Ne-am propus ca până la sfârșitul acestui an să trecem la următoarea etapă pe secțiunile 1 și 5, pentru că sunt mai avansate, și să scoatem la licitație realizarea proiectului tehnic și, bineînțeles, obținerea autorizației de construire. Suntem la un an și jumătate de când s-a lansat acest contract pentru revizuirea acestui studiu de fezabilitate (pentru autostrada Sibiu — Pitești — n.r.) Am văzut că s-au terminat studiile geo pentru tronsoanele de la capăt. Rămân cele trei tronsoane de la mijloc, care sunt mult mai grele”, a explicat Cătălin Homor, într-o conferință de presă.

Potrivit programului CNAIR, în luna februarie 2017 este estimată lansarea licitației pentru proiectul tehnic aferent secțiunii 4 (Văleni – Curtea de Argeș).

Secțiunile 2 Boița – Racoviță și 3 Racoviță – Vălenisunt cele mai dificile. “Ținând cont de complexitate, estimăm ca în vară, la începutul verii (2017 – n.r.) să avem și aceste sectoare gata”, a adăugat directorul CNAIR.

Lucrările efective la autostradă vor începe în prima jumătate a anului 2018, astfel încât de la finele lui 2021 să se poată circula pe Sibiu – Pitești, asigură el.

“Programul nostru este destul de detaliat: în 2017 se va realiza proiectul tehnic, urmând ca în semestrul I 2018 pe secțiunea 1 și 5 să începem (lucrările – n.r.). Deci, până la sfârșitul anului 2017, vom avea integral partea tehnică, inclusiv proiectul tehnic, și în semestrul I al anului 2018 să înceapă lucrările pe secțiunile 1 și 5 și gradual pe fiecare, astfel încât tot sectorul să fie gata în 2021. Pentru secțiunile 2, 3 și 4, primele lucrări estimate a începe sunt în semestrul I 2018, iar ultimul tronson care va începe în lucru va fi în semestrul I 2019. Etapele de proiectare care până acum era în contractele constructorilor vor fi consumate până în momentul în care va începe șantierul. Se va face licitație pentru proiectul tehnic pentru fiecare secțiune. Practic, vor fi cinci contracte de execuție”, a explicat el.

Constructorul va trebui să execute un proiect tehnic elaborat de CNAIR “pentru că, din punctul nostru de vedere, este o greșeală să dăm această etapă unui constructor, pentru că ei (constructorii – n.r.) se ghidează după alte valori, pe când noi, Compania, vrem să avem un proiect tehnic de calitate, care să fie executat ad literam”.

Șeful CNAIR a mai spus că este o certitudine că acest proiect nu va mai avea nicio frână până la finalizarea integrală a lucrărilor. “Elementul care dă această certitudine este Master Planul General de Transport, care este un document strategic, iar acest proiect este catalogat ca o prioritate zero. Există finanțare, există capacitate de implementare, nu există niciun motiv ca cineva să mai creadă că acest proiect mai poate fi oprit”, a arătat Cătălin Homor.

Conform Master Planului General de Transport, valoarea autostrăzii Sibiu — Pitești este estimată la 1,6 miliarde de euro.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.