M.A.I. PREGĂTIT, M.A.I. INTEGRU!

Educația este acțiunea care „trebuie să dezvolte în fiecare individ toată perfecțiunea de care este el capabil” (Immanuel KANT). Pornind de la această definiție dată educației, Direcția Generală Anticorupție a demarat, în anul 2018, un amplu proces de formare și dezvoltare a atitudinilor și comportamentelor integre cu personalul Poliției Rutiere.

Poate vă întrebați de ce Poliție Rutieră? De ce educație anticorupție cu colegii noștri? Sunt ei mai predispuși la a greși sau la a fi supuși unor tentații? DA și NU!

Pentru că „educația constă NU în a transmite virtutea sau adevărul, ci în a păzi inima de viciu și spiritul de eroare!” (Jean-Jacque Rousseau).

Nu sunt mai predispuși greșelilor, dar sigur sunt supuși tentațiilor.

Astfel, pentru a-i învăța cum să reacționeze în fața unor tentații, am apreciat că se impune să desfășurăm cu prioritate activități preventive.

În urma acestor sesiuni de formare, ne-am propus ca numărul polițiștilor din cadrul structurii de poliție rutieră implicați în fapte de corupție să scadă și, eventual, să crească și numărul denunțurilor formulate de aceștia privind situațiile în care cetățenii le promit, le oferă bani sau alte foloase.

Poate nu știați, dar promisiunea, oferirea sau darea de bani sau alte foloase, constituie infracțiune de dare de mită și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. 

Un exemplu, în acest sens…

… îl constituie următorul caz: „în data de 12 decembrie 2017, inculpatul R.O.C., după ce a fost depistat, în trafic, conducând un autoturism neînmatriculat și cu un număr fals de înmatriculare, i-a promis unui agent de poliție suma de 500 de euro. Ulterior, la sediul poliției, acesta a introdus în documentele predate polițistului suma de 300 de euro.

La data de 28 ianuarie 2019, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj a încheiat acordul de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul R.O.C., persoană fără calitate specială, cercetat într-un dosar penal instrumentat de lucrătorii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție, și a propus condamnarea acestuia la pedeapsa de 1 an și 7 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Totodată, prin acord, s-a stabilit ca persoana condamnată să urmeze un program de reintegrare socială, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 70 de zile și să plătească suma de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. 

Poate disperarea te poate face să greșești…

Și mă refer, aici, atât la polițiști, cât și la conducătorii auto. Poate că frica de rigorile legii te poate determina să modifici un comportament integru sau o atitudine a unuia dintre partenerii de dialog: participantul la trafic (conducătorul auto) și, respectiv, omul legii (polițistul).

Pentru a dezvolta caractere integre, DGA a abordat corupția prezentând colegilor de la poliția rutieră cazuri în care au fost implicați colegi de-ai lor și consecințele acestor fapte. Impactul emoțional al acestora poate determina modificarea atitudinii; când familia e afectată, când valori precum libertatea, onestitatea sunt puse la îndoială sau, chiar, îngrădite, începi să vezi lucrurile diferit.

Poate că și conducătorul auto ar trebui să vadă diferit aceste valori, poate și el ar trebui să fie MAI pregătit, MAI informat, să facă față acestor provocări, acestor tentații, și astfel va începe să înțeleagă că privarea de libertate între 2 și 7 ani nu îl va mai duce acasă la familie, ci într-un „sens unic”, la închisoare. Nu va mai fi tentat „să pună mâna” pe portofel pentru a oferi sume de bani, sau va ști cum să reacționeze în fața unor tentații sau chiar potențiale „solicitări/insinuări” ale unor angajați M.A.I.

Dacă, totuși, polițistul nu înțelege ce înseamnă să fii M.A.I. integru, atunci conducătorul auto poate reacționa și „pune mâna” pe telefon sesizând faptele la call-center 0800.806.806.

Și tot acest demers este realizat de DGA pentru că LIBERTATEA ARE PRIORITATE și pentru că, educând, formăm caractere, formăm atitudini, formăm comportamente, astfel încât să spunem, în orice situație, INTERZIS Corupției!

Loredana – Florentina MARIN

Comisar de poliție

DGA – Direcția Prevenire – Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.