Managerii financiari din România cred că vor avea obligaţii suplimentare de raportare

Managerii financiari din România sunt conştienţi de amploarea modificărilor în practica fiscală pe care le va genera implementarea rapoartelor BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) emise de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), arată un recent sondaj PwC efectuat în rândul a 104 manageri financiari.

80% dintre respondenţi consideră că implementarea recomandărilor incluse în rapoartele BEPS în legislaţia naţională va afecta cu siguranţă activitatea companiilor lor, 16% consideră că acest lucru este posibil şi doar 4% cred că nu vor fi afectaţi pentru că implementarea rapoartelor BEPS va fi dificilă în România.  

Modificările legislative presupuse de rapoartele BEPS nu sunt considerate ca fiind clare de către managerii financiari din România. Totuși, 93% dintre respondenţi au declarat că se aşteaptă la obligaţii suplimentare de raportare, în vreme ce doar 7% dintre participanţii la sondaj consideră că nu vor avea astfel de obligaţii suplimentare pentru că fac parte dintr-un grup de societăți românești.  

„Având în vedere modificările legislative majore în domeniul preţurilor de transfer, atât pe plan intern, cât şi internaţional, precum şi intensificarea controalelor fiscale în această privinţă, nu este de mirare că 96% dintre respondenţii la sondajul PwC consideră preţurile de transfer printre cele mai importante trei arii de interes fiscal pentru companiile lor. Acest lucru reliefează nevoia companiilor din România de analize de calitate în acest domeniu, ceea ce depinde într-o mare măsură de abilitatea și expertiza profesioniştilor în preţuri de transfer din ţara noastră”, a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partener, PwC România şi Lider al Echipei de Preţuri de Transfer a PwC în Europa Centrală şi de Est.

Ionut Simion00001_small

Dacă totuși se ajunge la ajustări de prețuri de transfer și, implicit, la situații de dublă impunere, 68% dintre respondenţi consideră că actualul mecanism de evitare a dublei impuneri pare dificil de pus în practică şi doar 18% cred că acesta va funcţiona la nevoie.  

În aceste condiții, majoritatea respondenţilor români se declară proactivi în abordarea problematicii preţurilor de transfer: 49% dintre aceştia spun că ar pregăti o politică de preţuri de transfer a companiei înaintea de demararea unor tranzacţii intra-grup, iar 24% ar opta pentru obţinerea unui acord de preţ în avans. Doar 27% dintre respondenţi mizează pe întocmirea dosarului preţului de transfer pentru anii fiscali încheiaţi.

„Este foarte important pentru contribuabili sa utilizeze instrumente de conformare voluntară precum conceperea unei politici de prețuri de transfer înainte de a se angaja în tranzacţii intragrup sau iniţierea unui dialog deschis cu autoritățile fiscale prin intermediul unui acord de preţ în avans.”, a declarat Daniela Dinu (foto cap pagină), Director şi Lider al Echipei de Preţuri de Transfer a PwC România.

 „Având în vedere experiența ultimului an, ne așteptăm ca tendinţa de conformare voluntară să prindă contur din ce în ce mai mult în rândul contribuabililor români”, a adăugat Daniela Dinu.

Sondajul a fost efectuat de echipa de preţuri de transfer a PwC România, în cadrul unei conferinţe în domeniu organizate în 17 noiembrie la Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.