Moment propice pentru îmbunătăţirea contabilităţii publice

Guvernele din întreaga lume fac din ce în ce mai mulți pași spre îmbunătățirea procedurilor contabile, pentru de a dobândi mai multă claritate și o mai bună gestionare a finanțelor publice, în contextul în care tot mai mulți experți avertizează că structura contabilă utilizată în mod tradițional de sectorul public nu este potrivită pentru realităţile secolului XXI.

“Este important ca guvernele, cele care reglementează contabilitatea în sectorul privat, să ofere un exemplu și să impună standarde ridicate în sistemul propriu de contabilitate.  Chiar dacă situaţia nu este în totalitate aceasta, observăm un interes crescut pentru îmbunătățirea situației”, a declarat Daniel Anghel, Partener, Consultanţă Fiscală, Lider al echipei PwC România de Servicii pentru Sectorul Public.

Principiile contabilității de angajamente reflectă impactul economic pe termen lung al deciziilor politice în situațiile financiare.  Acesta oferă o perspectivă completă asupra activelor și pasivelor guvernului, precum și a performanțelor sale financiare și a fluxurilor de numerar. 7 din 10 guverne intenționează să introducă contabilitatea de angajamente în următorii de 5 ani, având adesea IPSAS (Standardele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public) ca punct de referință.

„Se resimte din ce în ce mai tare necesitatea introducerii de procese de contabilitate și gestiune financiară în sectorul public, ca mijloace cheie în vederea asigurării sustenabilităţii finanțelor publice.  Guvernele trebuie să grăbească adoptarea de norme de contabilitate şi raportare sigure și transparente ca parte a procesului de responsabilitate democratică și a managementului finanțelor publice”, a adăugat Daniel Anghel.

Daniel Anghel_1

În vreme ce în Europa, Comisia Europeană avansează cu planul său de adoptare a unor politici contabile armonizate la nivelul tuturor statelor membre, studiul arată că cele mai semnificative modificări ale politicilor contabile sunt așteptate în Africa și America Latină, urmate de Asia. 50% dintre țările non OECD intervievate şi-au planificat tranziția la o contabilitate de angajamente în următorii 5 ani.

“Trecerea la contabilitatea de angajamente nu  este un scop în sine, ci un demers favorizant. Adoptarea unei contabilității de angajamente de înaltă calitate constituie de asemenea o bază pentru dezvoltarea unor sisteme de management al informaţiilor mai performante, care ar contribui de asemenea la îmbunătăţirea procesului de luare a deciziilor şi la utilizarea mai eficientă a banilor publici. Managementul performanței ar trebui să ajute oficialii guvernamentali să determine în ce măsură şi-au îndeplinit obiectivele în privinţa calităţii servicilor publice în aşa fel încât să-şi satisfacă cetăţenii. Scopul final este de a oferi un serviciu public mai bun și de a obține finanțare publică sustenabilă, lăsând astfel o moştenire durabilă pentru generația viitoare”, a declarat Mona Movileanu (foto), icDirectorul Echipei de Servicii de Consultanţă de Contabilitate, PwC România.

Guvernele care au răspuns la sondaj au indicat, de asemenea, că printre prioritățile lor pentru următorii cinci ani sunt incluse şi unul sau mai multe dintre următoarele proiecte: implementarea contabilității de angajamente (în funcție de IPSAS sau standarde similare), modernizarea și o mai bună integrare a sistemelor IT , consolidarea capacității instituţionale și o îmbunătățire a sistemelor de gestionare a informațiilor.

Despre raport 

  1. Raportul Towards a new era in government accounting and reporting” (ediția a 2-a), este disponibil pentru descărcare la adresa de internet https://www.pwc.com/ipsassurvey
  1. Datele sondajului au fost colectate într-o perioadă de 12 luni, încheiată în martie 2015, prin interviuri realizate faţă în faţă și prin telefon, sau prin intermediul unui chestionar on-line. În total, 120 de țări sunt incluse în studiul global PwC.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.