Moscova chiar crede in lacrimi

Vladimir Putin, ales duminica din primul tur de scrutin presedinte al Federatiei Ruse, a fost vazut cu lacrimi pe obraz la intalnirea, de dupa inchiderea urnelor, cu circa 100.000 de sustinatori veniti pe strazile Moscovei sa-l felicite la anuntarea rezultatelor preliminare, care il dau castigator cu aproape 64% din sufragii. Putin obtine, astfel, cel de-al treilea mandat la Kremlin cu o imagine total schimbata: din omul puternic, cu centura neagra la judo si privirea metalica nu a mai ramas nimic in fata fanilor; a aparut un om cu ochii umezi, care i-a induiosat pe moscoviti. Motiv pentru unii analisti politici si jurnalisti sa nu-i creada sinceritatea, asa cum s-a intamplat si in cazul romanilor, cu Traian Basescu.

Surpriza imensa a fost, asadar, nu castigarea alegerilor, ci lacrimile de pe obrazul drept din fotografia cu Putin aparuta in mai toata presa occidentala. Rezultatul zdrobitor pentru contracandidatii lui Vladimir Putin dovedesc popularitatea imensa pe care acesta si-a mentinut-o dupa doua mandate de presedinte si unul de premier. Comunistul Ghennadi Ziuganov a obtinut abia 17,18% din voturi, iar liberalul Mihail Prohorov a luat 7,7%, devansandu-l pe populistul Vladimir Jirinovski, ramas la numai 6,24% din sufragii. Candidatul de centru Serghei Mironov a obtinut si el 3,84% din voturi. Prezenta la urne a fost de 64%.

“Am castigat o lupta deschisa si onesta. Le multumesc celor care au spus “Da” marii Rusii”, a afirmat Vladimir Putin, in fata multimii adunate pe strazile Moscovei, dupa anuntul victoriei sale. O parte din observatorii independenti au indicat nereguli si cazuri de “voturi cu autobuzul”, insa, cum toate sectiile de votare au fost dotate cu camere video care au transmis in direct tot scrutinul, este greu de probat de catre ei vreo neregula in interiorul sectiilor de vot.

Indoiala criticilor

Lacrimile lui Putin au fost motiv de indoiala pentru criticii sai, care nu au pierdut ocazia sa-l atace. “Astazi, liderul nostru a avut un motiv real sa planga”, a spus, la postul de televiziune independent Dojd, Alexei Navalny, una dintre figurile din Opozitie, care manifesta la Moscova din decembrie. “S-a uitat in jurul lui si a zis: Dumnezeul meu, ce am facut?!?”, a adaugat el, ironic.

“Vova (prescurtarea de la Vladimir, n.r.), Moscova nu crede in lacrimi!”, l-a avertizat cu ironie, pe Twitter, bloggerul Slavik Zehner, facand referire la titlul celebrului film sovietic castigator al unui Oscar in 1980. Rezultatul alegerilor dovedeste insa contrariul.

“Lacrimile au fost adevarate, dar au fost provocate de vant”, si nu de emotii, scrie AFP, care adauga ca Putin este obisnuit sa apara in fata camerelor de filmat ca un om puternic, cu pistolul in mana sau la bustul gol.

Doua mandate pe o Constitutie, doua pe alta

Fost spion in KGB (intre 1975 si 1990, de unde a demisionat cu gradul de colonel) Putin a fost numit de Boris Eltan, la 9 august 1999, prim-ministru, acesta anuntand ca doreste sa-i succeada la presedintia Rusiei. Asa s-a si intamplat, in martie 2000 Putin fiind ales inca din primul tur de scrutin, cu 52,6%. Al doilea mandat de 4 ani, intre 2004 si 2008, a venit aproape firesc.

El a parasit Kremlinul in 2008, deoarece Constitutia nu ii permitea sa detina puterea pentru mai mult de doua mandate consecutive. Vladimir Putin a devenit atunci prim-ministru si l-a propulsat la Presedintie pe subordonatul sau, Dmitri Medvedev. Acesta din urma a renuntat, in septembrie trecut, la o candidatura pentru un nou mandat de presedinte, permitandu-i mentorului sau sa revina la putere in 2012.

Totusi, daca in mod paradoxal ar fi existat o competitie intre cei doi, lumea l-ar fi ales pe Putin, dupa ce oricum l-a perceput tot timpul pe Putin drept adevaratul presedinte. Astfel, acum nu a fost decat o formalitate. Iar manifestatiile anti-Putin din toamna nu au facut decat sa demonstreze ca in Rusia exista democratie.

Deznodamant asteptat

Mai trebuie spus ca victoria lui Putin la alegerile de duminica, pentru un mandat de 6 ani, a fost prognozata de majoritatea analistilor si de sondajele de opinie.

El si-a asigurat insa domnia pentru 12 ani, intrucat, prin modificarea Constitutiei, mandatul pentru presedinte a fost extins de la 4 la 6 ani. Iar cum el va avea dreptul sa candideze si in 2018, pentru al doilea mandat, se va putea mentine la putere pana in 2024.

Incercari trecute: catastrofa Kursk si atentatele de la Beslan, Teatrul Dubrovka si metrou

Vladimir Putin a fost un presedinte autoritar, dar pe care rusii il adora. Nu trebuie uitate insa incercarile prin care a trecut tara in timpul primelor sale doua mandate de presedinte. Prima criza cu care el s-a confruntat a fost tragedia submarinului nuclear Kursk, din august 2000, in care si-au pierdut viata 118 marinari. Putin si-a intrerupt concediul si a preluat controlul asupra situatiei de criza. S-a speculat asupra unei posibile coliziuni cu un submarin nuclear american, dar ulterior s-a renuntat la aceasta ipoteza.

Atentatul “vaduvelor negre” din 2002 de la un Teatrul “Dubrovka” din Moscova, in care au fost tinuti ostatici 850 de oameni, a dus la moartea a 129 dintre ei, din cauza agentului chimic folosit de trupele rusesti pentru interventia in forta. Celor care si-au pierdut viata nu li s-a administrat la timp antidotul.

In 2004, la 1 septembrie, a avut loc atentatul cecen ce va ramane in instorie drept “Masacrul de la Beslan”, cand 1.000 de oameni, dintre care 777 copii, au fost tinuti ostatici in prima zi de scoala in Osetia de Nord. In a treia zi de la preluarea scolii de catre teroristi, fortele de securitate ruse au declansat un atac extreme de dur, in care au folosit inclusiv tancuri si rachete termobarice. In schimbul de focuri au murit 334 de persoane, dintre care 186 de copii, alte cateva sute fiind raniti.

Totodata, s-au produs 3 atentate cu bomba in metroul moscovit: doua in 2004 (primul, in februarie, soldat cu 41 de morti, iar al doilea, in august, cu 10 morti) si unul in iunie 2010, in urma caruia si-au pierdut viata 38 de oameni. Toate aceste atentate, in care au murit sute de oameni, apartin separatistilor ceceni care doresc retragerea trupelor rusesti din republica nord-caucaziana si, implicit, independenta Ceceniei.

Lupta impotriva coruptiei

In mandatele lui, Rusia a cunoscut o crestere economica fara precedent de la caderea URSS. A luptat impotriva coruptiei si si-a redus adversarii la tacere, in exil sau in inchisoare. In octombrie 2003, el a inceput asaltul impotriva oligarhilor multimiliardari, ca Mihail Hodorkovski, si Roman Abramovici. Putin a stabilit cu ei un pact. “Pactul cu oligarhii” prevedea o distinctie clara intre politica si marile afaceri. Cine se ocupa cu “big business”-ul nu avea ce cauta in politica.

Mihail Hodorkovski, a incalcat acest pact. El si-a anuntat decizia de a candida la presedintia Rusiei, sustinut de la Londra de Boris Berezovski. Hodorkovski a fost arestat pe un aeroport din Siberia, in timpul realimentarii avionului personal, find acuzat de “evaziune fiscala”. A fost condamnat si isi petrece si astazi zilele in celula de la inchisoarea “Maroskaia Tisina”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.