O noua lege pentru IMM

Premierul Emil Boc a declarat marti, dupa sedinta Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, ca este necesara o noua lege pentru intreprinderile mici si mijlocii. Subiectul principal al discutiilor a fost legat de locurile de munca, iar reprezentantii patronatelor au cerut reducerea taxelor si tarifelor parafiscale. Sindicatele au refuzat sa vina la intrunire, dar primul-ministru a declarat ca ii asteapta la viitoarea sedinta.

“Regret ca sindicatele nu participa la acest dialog. Este doar prima invitatie pe care am adresat-o dupa ce s-au declansat aceste proteste. Am spus de fiecare data ca resursele de dialog sunt nelimitate. Nu au venit astazi. Probabil ca vor veni la intalnirea urmatoare”, a declarat Emil Boc.

Reprezentantii patronatelor au prezentat premierului o serie de propuneri pentru sustinerea economiei, acestea urmand sa fie analizate la nivelul ministerelor.In acest sens, seful Executivului a mentionat necesitatea unei noi legi a intreprinderilor mici si mijlocii care sa implementeze cadrul european de politici destinat sa intareasca IMM-urile pentru crearea de noi locuri de munca, respectiv, „Small Business Act”.

O alta propunere a patronatelor vizeaza scurtarea termenului de infiintare a unei firme, acesta urmand sa fie de pana la trei zile, aratand ca Executivul are deja in lucru un proiect in acest sens.

S-a mai discutat despre continuarea programelor guvernamentale pentru sustinerea financiara a firmelor nou infiintate, a tinerilor intreprinzatori, precum si utilizarea mecanismului garantiilor de stat si a ajutoarelor de stat, inclusiv a schemelor de minimis pentru sprijinirea firmelor care creeaza locuri de munca, a aratat primul-ministru.

Reducerea taxelor si tarifelor parafiscale

Alt subiect a fost reducerea numarului taxelor si tarifelor parafiscale, precum si simplificarea procedurilor administrative. Primul- ca, daca numarul acestora era de 491 in 2009, acum este la jumatate.

Totodata, premierul a afirmat ca a fost preluata si va fi analizata propunerea patronatelor privind adoptarea, si in Romania, a institutiei mediatorului de credite, institutie menita sa faciliteze accesul la credite al intreprinderilor mici si mijlocii. “Amintim ca avem Programul Kogalniceanu, un program important pentru ceea ce inseamna accesul la credite si orice instrument care vine sa ne sprijine intr-o forma sau alta, sa sprijine firmele sa aiba locuri de munca si implicit, sa avem mai multe impozite si taxe platite la bugetul de stat, asemenea propuneri sunt toate bine-venite”, a precizat premierul.

Infiintarea unui fond de investitii, dupa model european

O alta propunere a reprezentantilor patronatelor, care va fi analizata de Guvern, vizeaza posibilitatea infiintarii unui fond de investitii, dupa model european. “Am luat act si de propunerea de a infiinta un fond de investitii, dupa model european, sub garantiile cerute de lege, de Banca Nationala si de legislatia europeana, care sa fie un instrument suplimentar pentru sustinerea proiectelor de investitii din Romania”, a declarat premierul Emil Boc.

La sedinta Consiliului, ce a avut loc la Palatul Parlamentului, au mai fost prezenti Sulfina Barbu, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, si Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor.

Sindicatele invoca lipsa ordinii de zi

“Am decis sa nu participam la reuniunea Consiliului deoarece documentul de convocare care ne-a fost transmis de catre autoritati nu contine o ordine de zi, si, in acelasi timp, foarte multe subiecte solicitate de miscarea sindicala au ramas nerezolvate. Este vorba in primul rand de disponibilizarile colective operate in toate sectoarele de activitate, fara sa fie luate masuri concrete prin care sa se creeze noi locuri de munca. In plus, la ora actuala lipsesc politicile de conservare a locurilor de munca din economie, iar somajul tehnic nu a fost aplicat in anii 2011 si 2012”, se arata in scrisoarea Cartel Alfa transmisa Consiliului.

Confederatiile sindicale sustin ca sunt dispuse sa reia dialogul social in conditiile in care guvernul va convoca Consiliul Economic si Social extraordinar, cu participarea tuturor reprezentantilor confederatiilor sindicale si confederatiilor patronale reprezentative la nivel national. De asemenea, in opinia sindicatelor, este necesar sa se stabileasca un calendar de intalniri ale CNTDS, in cadrul carora sa fie dezbatute si solutionate celelalte subiecte enumerate.

BNS: E un simulacru

Pe de alta parte, Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), sustine ca intrunirea Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social este un simulacru de consultare sociala. “Cu riscul de a fi acuzati de inflexibilitate sau de atitudine radicala in aceste momente tensionate, va informam ca refuzam categoric sa raspundem ‘prezent’ la convocarea la dialog social facuta de Emil Boc pentru astazi. Stilul de lucru al lui Emil Boc (in calitatile pe care le-a avut din 2009 pana in prezent) si al ministrilor din subordinea sa este in continuare o bataie de joc, expresia dispretului pe care l-au avut si il au fata de cetateni si fata de organizatiile care ii reprezinta, iar BNS nu va gira un asemenea comportament prin participarea la simulacrul de consultare sociala”, se arata intr-un comunicat al BNS.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.