Parcare mai scumpă, în București

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a majorat taxele de parcare, începând cu 1 iulie, cu până la 10 lei pe oră în Zona 0, față de 1,5 lei.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Taxele au fost stabilite în funcție de zonă, astfel:

  • 10 lei/oră, tarif unic de luni până vineri, în intervalul orar 00:00 – 24:00, în „Zona 0”, care are 4 segmente: zona parcajului subteran Intercontinental, străzile N. Bălcescu – C.A. Rosetti – D. Gerota – J. L. Calderon – T. Arghezi – Carol I; zona parcajului subteran din Piața Universității , străzile N. Bălcescu – I. Câmpineanu – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – I. C. Brătianu; zona parcajului suprateran Cocor, străzile I. C. Brătianu – Sf. Vineri – Calea Moșilor – H. Botev – C. Coposu; zona parcajului suprateran Unirea, cu străzile C. Coposu – M. Basarab – Mircea Vodă – Unirii – Brătianu.

Parcarea este limitată la maxim 2 ore, iar, după expirarea acestei perioade, se va aplica măsura suprataxării cu un cuantum echivalent cu dublul tarifului orar, pentru fiecare oră de depășire. Totodată, se aplică tariful de 10 lei pe oră x 24 ore x 30 zile unităților hoteliere, complexe comerciale, săli de spectacole, baze sportive, locuri de parcare rezervate pe bază de contract. Riveranii plătesc un abonament de 120 lei pe lună.

– 5 lei pe oră, în intervalul 06:01 – 18:00, și de 2,5 lei pe oră, în intervalul 18:01 – 06:00 în Zona 1, care cuprinde străzile Piața Victoriei – Iancu de Hunedoara – Polonă – Șincai – Mărășești – Berzei – Buzești.

2,5 lei/oră, în intervalul 06:01 – 18:00, și de 1,5 lei/oră, între orele 18:01 – 06:00 în Zona 2, aflată între Zona 1 și limita orașului. Tot 2,5 lei pe oră, 24 de ore pe zi, este tariful în această zonă pentru unitățile hoteliere. Riveranii achită 80 de lei pe lună.

Primăria Capitalei are în plan noi parcaje

Primăria Capitalei va construi mai multe parcări subterane și supraterane, cuprinse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU). Cele subterane vor fi realizate în zonele Edgar Quinet (cu trei niveluri și 380 de locuri), Piața Dorobanți (cu două niveluri și 254 de locuri), Gara de Nord (cu 867 de locuri), Piața Lahovari (207 locuri), Piața Cantacuzino (206 locuri), Piața Constituției (988 locuri) și două la Sala Palatului: una în zona de Nord, cu trei niveluri și 552 locuri, iar alta în Sud, cu trei niveluri și 536 locuri.

Parcări supraterane cu structură ușoară vor fi amenajate în zona Textiliștilor – cu două niveluri și 188 de locuri, un nivel având spațiu verde, terenuri de sport și locuri de joacă, și zona Panait Cerna – cu 264 de locuri și două niveluri de parcare, unul dintre ele fiind cu spațiu verde, terenuri de sport și locuri de joacă.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că o altă măsură pentru a fluidiza traficul rutier în București este construirea de parcări de reședință în unele cartiere, prin compania municipală, astfel încât posesorii mașinilor să nu mai parcheze pe banda întâi de circulație. „Locurile de parcare din spatele blocului sunt insuficiente, astfel că cetățenii parchează pe banda întâi. O soluție nu este de a parca pe banda întâi. Dacă benzile ar fi folosite doar pentru circulație, traficul nu ar fi așa”, a precizat edilul.

Parcări park & ride

Prima parcare park & ride va fi realizată la capătul Sos. Pantelimon și face parte din proiectul de reabilitare a șoselelor Iancului și Pantelimon. Inițial, specialiștii primăriei au vrut să o facă subterană, dar, până la urmă, au decis să fie la suprafață, pentru că este mai ieftină și cu locuri mai multe: 500.

Acest concept va fi extins la toate ieșirile din București, pe la intersecțiile șoselei de centură cu autostrăzile A1, A2 și A3, DN1 până la DN7, DJ 101, 200B, 301, 401, 602.

Gabriela Firea a mai spus că, anul acesta, va demara construirea primului nod intermodal, lângă pasajul Domnești – ce va fi realizat de CNAIR –, prin extinderea la 4 benzi și linie tramvai rapid pe Prelungirea Ghencea, până la șoseaua de Centură, cu realizarea unei parcări de tip park & ride.

În București, există circa 1,4 milioane de mașini și numai 190.000 de locuri de parcare.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.