Peste 53% din vehiculele controlate de RAR în S1 la nivel naţional, găsite în neregulă

Inspectorii Registrului Auto Român (RAR) au verificat tehnic în trafic în primul semestru (S1) din acest an 41.923 de vehicule – autoturisme, autoutilitare, motociclete și remorci – la nivelul întregii țări, depistând la 53,63% dintre ele diferite probleme tehnice sau legate de documente.

Inspectorii RAR au descoperit și 2.333 de autovehicule care prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor periculoase constatate la sistemul de frânare și la direcție.

În aceste situații una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele Registrului Auto Român.

Au fost aplicate 15.556 de amenzi și au fost reținute 426 de permise de conducere și 11.853 de certificate de înmatriculare.

În cazul a 34 dintre vehicule s-a dispus imobilizarea acestora de către Poliție, ca urmare a gravității defecțiunilor constatate, iar inspectorii RAR au anulat inspecția tehnică periodică. (ITP).

RAR precizează însă, într-un comunicat remis redacţiei, că „urmare a controalelor riguroase desfășurate zilnic de RAR în trafic, numărul vehiculelor cu probleme tehnice a scăzut cu 3% față de aceeași perioadă a anului trecut”.

Scăderea de 3% s-a înregistrat şi în Bucureşti, unde din cele 2.605 vehicule controlate 70,4% au fost găsite în neregulă.

Iată neregulile constatate:

– 40,2% dintre vehicule au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate)

– 1,78% au avut probleme legate de identificare (neconcordanțe între seria poansonată pe șasiu/caroserie și cea din acte, schimbarea culorii autovehiculului sau a destinației de utilizare)

– 3% dintre vehicule au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false, lipsa actelor).

– în urma analizei emisiilor poluante, la 10,46% dintre vehiculele oprite inspectorii RAR au constatat depășirea nivelului maxim admis.

George-Adrian Dincă, directorul general al RAR, menționează că rezultatele controalelor desfașurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.