Petrolistii, la audieri

 

Consiliul Concurentei i-a audiat, miercuri, pe reprezentantii companiilor petroliere OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, Moll si Eni, in cadrul investigatiilor privind posibile intelegeri la pretul carburantilor, insa acestia au negat acuzatiile, declarand ca firmele au actionat in beneficiul consumatorilor. Decizia finala va fi luata, cel mai probabil, dupa Sarbatori.

Discutiile dintre presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, si avocatii companiilor petroliere investigate pentru retragerea de pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium au inceput la ora 10.00 si s-au incheiat la 16.00. Daca practicile anticoncurentiale se confirma si Plenul Consiliului Concurentei decide sanctionarea companiilor implicate, amenda poate ajunge pana la 10% din cifra de afaceri. Cum insa orice decizie a Consiliului Concurentei poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti in 30 de zile de la comunicare, procesul va mai dura.

In 2008, benzina fara plumb aditivata cu substitut de plumb Eco Premium a fost retrasa de OMV de pe piata, iar la scurt timp si celelalte companii amintite mai sus au procedat la fel. In timp ce Consiliul Concurentei suspecteaza o intelegere intre petrolisti, reprezentantii OMV resping acuzatiile. “OMV Petrom este de parere ca aceasta pretinsa incalcare este lipsita de temei si va lua toate masurile necesare pentru a asigura o reprezentare corecta a faptelor relevante care sa fie reflectate in decizia finala a Consiliului Concurentei”, afirma Mariana Gheorghe, directorul general al companiei.

In perioada pretinsei incalcari a reglementarilor privind concurenta, sortimentul Eco Premium reprezenta aproximativ 2% din piata romaneasca de carburanti si era cel mai ieftin.

 

Comisia Europeana, de partea lui Chiritoiu

 

De partea Consiliului Concurentei se afla Comisia Europeana (CE). In raspunsul la concluziile investigatiei declansate in 2005 de Consiliul Concurentei pe piata carburantilor din Romania, Comisia recomanda sanctionarea companiilor anchetate, argumentand ca piata de profil romaneasca face parte din cea europeana.

Autoritatile nationale de concurenta au obligatia de a informa Comisia Europeana in ca ca practicile anticoncurentiale investigate pot afecta comertul intre statele membre. Schimbul de informatii realizat in acest context este insa confidential.

Investigatia realizata de Consiliul Concurentei s-ar putea extinde, prin implicarea DG Competition din Comisia Europeana, si la companiile care sunt actionari-majoritari la firmele investigate in Romania, anunta, in noiembrie, Bogdan Chiritoiu.

Pe de alta parte, Guvernul va finaliza in aceasta iarna o ordonanta privind reglementarea concurentei neloiale.

 

7 ani de investigatii

 

Piata distributiei de carburanti din Romania este analizata de Consiliul Concurentei inca din 2005. In luna ianuarie, ANAF a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti, in care se spune ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010.

De la inceputul anului, companiile petroliere au scumpit carburantii  de zece ori, iar preturile au urcat in medie cu 4%. Anul trecut, cresterea – pe care ANAF o considera nejustificata – a fost de 20%.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU