PIB crescut cu 2,5% anul trecut, dar economia a incetinit din octombrie

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut anul trecut cu 2,5%, dupa un avans de 1,9% in ultimul trimestru comparativ cu aceeasi perioada din 2010, dar activitatea economica a incetinit cu 0,2%, ca serie ajustata, in intervalul octombrie-decembrie fata de trimestrul al treilea. Datele semnal publicate de Institutul National de Statistica pentru cresterea economica pe anul 2011 coincid cu cifra avansata de presedintele Traian Basescu acum cateva zile.

“Conform primelor estimari, PIB in trimestrul IV din 2011 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,2% comparativ cu trimestrul III din 2011 (date ajustate sezonier). Fata de trimestrul corespunzator din anul 2010, PIB a inregistrat o crestere cu 1,9% pe seria bruta si cu 2,1% pe seria ajustata sezonier. In anul 2011, comparativ cu 2010, PIB (serie bruta) s-a majoratm cu 2,5%”, se arata in comunicatul INS.

PIB pentru trimestrul IV 2011, in varianta provizorie, va fi publicat de INS printr-un comunicat de presa la data de 6 martie.

Dupa scaderea din ultimul trimestru al anului trecut, primul trimestru din 2012 sta sub spectrul recesiunii. Zapezile din ultimele 3 saptamani au paralizat transporturile si, implicit intreaga economie, astfel ca nu ne putem astepta decat la vesti proaste in aprilie. Pentru constructii este un sezon mort, exporturile au fost grav afectate, agricultura nu se pune, consumul este in scadere continua (mai ales dupa sarbatori), asa ca numai industria mai poate salva o crestere economica, fie ea cat de mica. Si, desigur, atragerea fondurilor europene, care este, de altfel, vitala pentru cresterea economica pentru tot anul 2012. La intocmirea bugetului, Guvernul a estimat o absorbtie de 6% anul acesta.

Desigur, se pot intampla si minuni. Astfel, daca Fondul Monetar International prognoza in 2011 o crestere economica pentru Romania de 1,5%, dupa misiunea de la inceputul acestui an si-a revizuit in urcare estimarea, la peste 2%. Pentru 2012, FMI si Comisia Europeana estimeaza un avans economic de 1,5-2%, in timp ce bugetul este construit pe o crestere economica de 1,8-2,3%. (M.S.)

1 COMENTARIU

  1. Una din probleme prentu atragerea fondurilor UE este obligatia de a fi PFA ori SRL.Eu personal am 110 fam,am diploma de apicultor,certificat de producator,stupina autorizata sanitar veterinar.Am accesat anul asta banii prentu medicamente prin PNA.Anul trecut am accesat subventia pe kg miere predata la procesator + medicamente.Doresc sa accesez fonduri,dar nu sa stau la cheremul unor functionari.Sa mi se spuna o suma fixa ce am de dat ,dar nu sa fiu purtat pe drumuri.Asa vad eu dezvoltarea agriculturii.Apropos,sunt o sumedenie de indivizi ce acceseaza fonduri dar nu au in comun nimic cu apicultura.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.