Prelungirea Ghencea, în lucru

Lucrările de supralărgire a bulevardului Prelungirea Ghencea din Sectorul 6 al Capitalei încep pe 9 septembrie, potrivit primarului general Gabriela Firea, după ce locuitorii din zonă au așteaptat mai bine de 20 de ani aceste lucrări.

Investiția, ce va dura doi ani, este în valoare de aproximativ 73,5 milioane euro fără TVA, costul total al proiectului fiind de 122 milioane euro.

Contractul a fost semnat, în 4 septembrie, de primarul Capitalei, Gabriela Firea, cu reprezentantul Trustului de Clădiri Metropolitane București, Mihai Corbu. 

“Mă bucur că, împreună cu specialiștii Primăriei Capitalei, reusim sa facem ce trebuia făcut de peste 20 de ani. Lucrările, care vor fi realizate de Trustul de Clădiri Metropolitane București, vor începe chiar de luni, 9 septembrie, iar durata execuției contractului este de 24 de luni”, a declarat Gabriela Firea.

Locuitorii din zonă au protestat în repetate rânduri pentru lărgirea bulevardului și construirea de trotuare, deoarece s-a construit un nou cartier în zonă, iar numărul mașinilor a crescut semnificativ.

În plus, din cauză că nu există pod peste Centura Capitalei înspre localitatea Domnești – lucrările de construire a unui astfel de obiectiv fiind abia în fază incipientă, așteptate și ele de circa șas ani, se formează cozi uriașe în intersecție.

Nod intermodal și parcare de 300 de locuri

Primarul Capitalei a explicat că noua arteră, în lungime de aproximativ 6 km, va avea cale dubla de tramvai, 2 benzi de circulatie pe sens, pistă de biciclete (dublu sens, amplasată pe o sigură parte a arterei), trotuare și spații verzi între acestea și partea carosabilă.

“Totodată, se va realiza  un nod intermodal (tramvai 41, autobuze și microbuze ale liniilor preorășenești), precum și o parcare de tip Park&Ride ,cu o capacitate de 300 de locuri, ce poate fi extinsă, ulterior, până la 500 de locuri”, a precizat Gabriela Firea. 

Toate intersecțiile cu drumurile laterale vor fi reamenajate

Proiectul începe pe Bulevardul Ghencea, de la Terminalul Tramvaiului 41, traversează intersecția cu Str. Brașov, se continuă cu Prelungirea Ghencea, se intersectează cu principalele străzi și se termină la intersecția cu Centura Municipiului București, într-un nod intermodal. Toate intersecțiile cu drumurile laterale vor fi reamenajate, iar cele cu străzile Brașov, Valea Oltului și Râul Doamnei vor fi semaforizate.

Proiectul se va corela cu Nodul Rutier de la Domnești, care se afla sub coordonarea CNAIR, prin care se realizează legătura cu Centura București.

Istoric proiect

Procedurile de realizare a acestui obiectiv de investitii au fost demarate la începutul anului 2018, iar in luna iunie a aceluiasi an a fost incheiat contractul intre Primăria Municipiului București și Compania Municipală Dezvoltare Durabilă, pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate şi a Proiectului tehnic de execuție.

Trei luni mai tarziu, in septembrie 2018, la propunerea Primarului General, Gabriela Firea, consilierii generali au aprobat proiectul de Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenti obiectivului de investitii Penetratie Prelungirea Ghencea – Domnesti si Supralargire Bulevardul Ghencea.

(Noii indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiții Prelungirea Ghencea au fost necesari ca urmare a refacerii studiului de fezabilitate în acord cu noile condiții prevăzute atât în Masterplanul pentru transport și trafic al Municipiului București, cât și în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov).

In luna ianuarie 2019, a fost aprobat in Consiliul General culoarul de expropriere necesar realizării obiectivului de investiții, au fost aprobate proprietățile necesare pentru a fi expropriate, dar și valoarea acestora. Sumele pentru primele 50 de imobile au fost consemnate în conturi.

In martie 2019, pentru accelerarea lucrarilor, Primăria Capitalei a transmis, cu titlu gratuit, către Ministerul Transporturilor – CNAIR, documentația tehnică, parte a studiului de fezabilitate, pentru realizarea lucrărilor la intersecția cu Șoseaua de Centură, iar o luna mai tarziu a fost emisa autorizatia de construire. In iunie 2019, Primaria Capitalei a primit oferta pentru executia lucrarilor de la Trustul de Clădiri Metropolitane București.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.