Preturile au urcat cu 0,36% in ianuarie, inflatia anuala a coborat la 2,72%

Preturile de consum au crescut in luna ianuarie cu 0,36%, in conditiile unei usoare ieftiniri a unor alimente de baza si a tarifelor la energie termica, iar inflatia anuala a continuat sa scada, atingand un nou minim istoric, 2,72%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Tarifele la energie termica au scazut cu 1,2%, in ciuda eliminarii subventiei de la bugetul de stat, iar ieftiniri de 0,15 – 0,7% s-au mai inregistrat la oua, cartofi, fasole si faina.

Cele mai importante scumpiri s-au aplicat, din nou, la combustibili, al caror pret a urcat cu 1,16%, si la tutun, cu o crestere de aproape 1%. O influenta negativa au avut si fructele proaspete (1%).

Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (februarie 2011 – ianuarie 2012) este de 5,4%, fata de aceeasi perioada de acum un an, determinata pe baza IPC, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 5,5%.

Cea mai recenta prognoza a Bancii Nationale a Romaniei indica un minim al inflatiei la finalul primului trimestru, cand rata anuala este estimata la 2%. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.