Raport ENISA: Deficiențele sistemelor cauzează cele mai mari perturbări în serviciile de comunicații electronice

Agenția Europeană pentru Securitatea Rețelelor Informatice şi a Datelor (ENISA) a publicat astăzi al treilea raport anual cu privire la întreruperile pe scară largă în sectorul comunicațiilor electronice. Raportul anual 2014 cu privire la incidente oferă o analiză agregată a incidentelor de securitate din 2013, care au cauzat perturbări cu un impact semnificativ.

În cele mai multe incidente, care au fost raportate entităților de reglementare şi Agenției ENISA, au fost implicate rețeaua mobilă de internet şi conexiunile de telefonie mobilă. Cauzele cele mai frecvente sunt deficiențele sistemelor, care afectează în special stațiile de bază şi conexiunile. 

Raportul anual este rezultatul unui proces de raportare a incidentelor la nivelul UE, care a fost inițiatîn 2012, conform articolului 13a al Directivei cadru (2009/140/CE). Incidentele sunt raportate de operatori, la nivel național, Autorităților Naționale de Reglementare (ANR).

Cele mai grave perturbări sunt raportate anual de ANR, Agenției ENISA și Comisiei Europene.

Principalele rezultate:

  • 90 de incidente majore raportate: În acest an 19 țări au raportat 90 de incidente cu impact semnificativ, în timp ce 9 țări nu au raportat nici un fel de incidente importante.
  • Rețelele mobile sunt cele mai afectate: Aproximativ jumătate din perturbările cu impact semnificativ au implicat rețeaua mobilă de internet şi telefonia mobilă.
  • Impactul asupra apelurilor de urgență: 21% din incidentele majore au afectat accesul la apelurile de urgență (accesul la 112).
  • Majoritatea (61%) perturbărillor sunt cauzate de deficiențele sistemelor: Cel mai adesea deficiențele sistemelor au inclus erori în software, deficiențe legate de hardware şi configurațiile de software greşite care afectează conexiunile şi stațiile de bază.
  • Fenomenele naturale au cel mai semnificativ impact în sensul orelor pierdute de utilizator. De multe ori starea vremii (ninsori abundente, furtuni), au dus la întreruperi de energie şi ruperi de cablu, care la rândul lor au dus la perturbări majore în sensul orelor pierdute de utilizator. Cele mai afectate componente au fost stațiile de bază, conexiunile şi conexiunile mobile.

Directorul executiv al ENISA, Profesorul univ. Udo Helmbrecht, relatează:„Rețelele şi serviciile de internet sunt coloana societății digitale a UE. Obiectivul nostru este de a ajuta la sporirea capacității de rezistență şi a securității comunicațiilor electronice. Raportarea incidentelor şi analiza incidentelor actuale este esențială pentru a înțelege riscurile şi ceea ce poate fi îmbunătățit. ENISA va continua colaborarea cu entitățile reglementatoare Telecom ale UE pentru a sprijini raportarea eficientă şi efectivă a incidentelor de securitate”. 

Acest raport anual nu menționează anumite țări, furnizori sau incidente specifice. Incidentele specifice vor fi discutate cu Comisia Europeană şi cu ANR, în cadrul Grupului de experți (Group expert) asupra Articolului 13a.

ENISA va acorda sprijin statelor membre ale UE, acolo unde este nevoie, pentru atenuarea anumitor tipuri de incidente specifice. Pe baza raportului din 2012 asupra incidentelor, ENISA elaborează un ghid al vânzătorului-cumpărătorului, pentru a permite furnizorilor asigurarea unei securități în contractarea de la vânzători de TIC și în externalizarea, către parteneri, a activităților lor de bază.

Raportul în întregime: https://www.enisa.europa.eu/?came_from=https%253A//www.enisa.europa.eu/activities/Resilience-and-CIIP/Incidents-reporting/annual-reports/annual-incident-reports-2013/

Videohttps://www.youtube.com/watch?v=ArHKpkFnRB0

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.