Recomandări privind conducerea pe timp de vară

Conducerea pe timp de vară poate duce la evenimente neplăcute, de aceea este recomandabil să se țină cont de câteva sfaturi. 

Odată instalată vremea caldă, trebuie să se țină seama de alternanța dintre zilele cu călduri mari și cele ploioase, fiind necesară adaptarea la condițiile de mers.

Fiți atenți și adaptați viteza în funcție de situație. Reduceți viteza în cazul unei ploi torențiale. Pe asfalt și pe marginea drumului unde sunt denivelări, se creează o peliculă de apă și apare acvaplanarea. Încetiniți viteza acolo unde asfaltul în lumină pare mai închis la culoare, lucios sau are petice proaspete. În astfel de zone, asfaltul încins scade aderența, fiind mai puțin poros și neabsorbind aproape deloc petele de ulei care îl fac extrem de alunecos. Frânați cu mult înaintea unui viraj, mai ales în zonele în care asfaltul este foarte încins. Evitați rularea pe denivelările din exteriorul virajelor, acolo unde zonele cu asfalt supraexpus soarelui prezintă efectul de valuri din cauza traficului greu. Astfel, veți evita ieșirea în decor pe exteriorul virajului.

Trebuie verificat nivelul de apă pentru răcirea motorului, asigurând un nivel de lichid de răcire optim.

Este recomandat să schimbați cauciucurile de iarnă cu cele de vară deoarece materialul din care sunt construite se adaptează și are aderență mai bună la temperaturile ridicate decât cele de iarnă. Dacă este posibil, le puteţi încărca cu azot. Astfel, se păstrează cauciucul rece şi durează mai mult. În sezonul estival, cauciucurile de vară trebuie să mențină contactul cu carosabilul atât pe ploi torențiale, cât și în condiții de carosabil încins. Asigurați-vă că toate pneurile, inclusiv roata de rezervă, au presiunea corectă. Verificați nivelul uleiului de motor și în ce condiție este. În cazul în care nu folosiți un ulei universal care se cere schimbat la un an de zile, schimbați uleiul de iarnă cu unul specific pentru vară sau cu unul universal. 

Verificați climatizarea și reîncărcați instalația cu freon

Climatizarea este extrem de solicitată în timpul iernii. Când urcați la volan și este extrem de cald în mașină, nu porniți aerul condiționat imediat. Prima data deschideți toate geamurile și aerisiți câteva minute.

Un filtru de aer murdar determină mașina să consume mult mai mult carburant. Demontați și aspirați filtrul de aer. O să rămâneți surprins cât praf și insecte se adună în filtrul de aer.

Întotdeauna este bine să aveți o pereche de ochelari de soare la îndemână. Soarele poate fi orbitor, în special în lunile de vară, și poate afecta serios capacitatea de a vedea ce se întâmplă în jurul dumneavoastră. Toți ochelarii de soare vă ajută. Pentru condus, cei mai buni sunt ochelarii cu lentile polarizate, care reduc reflexiile și oferă o percepție clară.

Opriți ori de câte ori simțiți nevoia pentru repaus.

Material realizat cu sprijinul Lafarge

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.