Bugetarii isi vor recupera salariile ca sa reia consumul

Reluarea consumului populatiei este necesara pentru continuarea cresterii economice in acest an, iar recuperarea salariilor in sectorul public va avea efect pozitiv direct asupra consumului, a transmis, vineri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, in urma intrevederii avute de premierul Mihai-Razvan Ungureanu cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Cu alte cuvinte, bugetarii isi vor primi inapoi restul din salariile taiate in 2010, ca sa aiba putere de cumparare si sa perceapa ca pe o majorare banii acordati. Despre sectorul privat, inca nimic.

Discutia dintre cei doi a avut rolul de a corela politicile BNR si ale Guvernului. Dan Suciu a spus ca “recuperarea nivelului salarial in sectorul public este unul din obiectivele asumate in programul de guvernare”, insa in acel document nu apare nimic legat de reducerea CAS. “Daca recuperarea salariala intr-o anumita proportie va avea un impact asupra consumului direct, masura de modificare a CAS – care ramane de luat in calcul si de analizat – va avea efecte ulterioare pe aceasta linie a reluarii consumului. Cele doua masuri sunt in analiza Guvernului”, a precizat el.

Intrevederea de la Palatul Victoria dintre primul-ministru Mihai-Razvan Ungureanu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a durat doua ore, iar la final au venit si ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, si al Justitiei, Catalin Predoiu. Cei doi ministri au ramas in continuare la Palatul Victoria dupa plecarea guvernatorului BNR.

Isarescu, la mijloc

Intalnirea dintre Ungureanu si Isarescu a fost organizata dupa declaratiile din ultimele zile ale presedintelui Traian Basescu si ale premierului privind relaxarile fiscale, prin reintregirea salariilor bugetarilor si reducerea cu 3-5 puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale (CAS).

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, in Parlament, ca Puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie “reintregite” salariile bugetarilor.

Cu doua zile inainte, premierul Ungureanu anuntase ca Guvernul analizeaza o posibila reducere a CAS intre 3-5%, “sigur pentru angajati, poate si pentru angajatori”, daca situatia economica interna si externa va permite.

Reamintim ca, in iulie 2010, salariile bugetarilor au fost taiate cu 25%, masura fiind luata initial pentru 6 luni, dar prelungita partial pana in prezent, anul trecut bugetarii recuperandu-si doar 15% din bani. Pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar mai fi necesara o crestere cu circa 16%. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.