Scădere cu 3% a numărului de accidente rutiere mortale din UE, în 2024

Comisia Europeană a publicat cifrele preliminare privind decesele rutiere pentru 2024. Aproximativ 19.800 de persoane au fost ucise în accidente rutiere, în UE, anul trecut, ceea ce reprezintă o ușoară scădere, de 3%, în comparație cu 2023.

Reducerea este echivalentă cu 600 de vieți mai puține pierdute. Dar, chiar dacă numărul deceselor cauzate de accidente rutiere a scăzut mai mult în 2024 decât în 2023, ritmul general de îmbunătățire rămâne prea lent, iar majoritatea statelor membre sunt pe cale să rateze obiectivul UE de a reduce la jumătate numărul deceselor cauzate de accidente rutiere, până în 2030 (față de 2019).

De asemenea, progresele în materie de siguranță rutieră rămân inegale. În ultimii cinci ani, Grecia, Spania, Franța și Italia au înregistrat doar scăderi modeste ale numărului de decese rutiere, în timp ce Irlanda și Estonia au înregistrat o creștere.

În schimb, Bulgaria, Danemarca, Lituania, Polonia și Slovenia înregistrează progrese semnificative în direcția atingerii obiectivului de reducere cu 50%.

Suedia și Danemarca rămân cele mai sigure țări în ceea ce privește siguranța rutieră, cu rate scăzute de mortalitate de 20, respectiv 24 de decese la un milion de locuitori. Media UE este de 44 de decese rutiere la un milion de locuitori.

România, din nou pe ultimul loc

România, cu 77 la decese la un milion de locuitori, este pe ultimul loc în Europa la siguranța rutieră. Totuși, țara noastră a făcut progrese peste media UE atât în 2024 (-4%), cât și în ultimii 5 ani (-21%).

Scădere cu 3% a numărului de accidente rutiere mortale din UE, în 2024

Drumurile rurale continuă să reprezinte cel mai mare risc, cu 52% dintre decese. Majoritatea deceselor rutiere (77%) implică bărbați, în timp ce adulții în vârstă (peste 65 de ani) și tinerii (18-24 de ani) sunt utilizatori deosebit de vulnerabili ai drumurilor.

În ceea ce privește tipul de participanți la trafic, ocupanții autovehiculelor reprezintă cea mai mare parte a deceselor, urmați de motocicliști (20%), pietoni (18%) și bicicliști (10%).

Utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, inclusiv pietonii, bicicliștii și motocicliștii, reprezintă aproape 70% din decesele din mediul urban, subliniind necesitatea urgentă de a îmbunătăți măsurile de siguranță pentru a-i proteja.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.