Sedinta comuna a Guvernelor de la Bucuresti si Chisinau

Premierul roman Mihai-Razvan Ungureanu si omologul moldovean Vlad Filat au participat sambata dimineata, la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, la prima sedinta comuna a celor doua guverne. Intrunirea a avut loc de la 11.15, fiind precedata  de o intrevedere tete-a-tete intre cei doi prim-ministri.

Membrii Guvernului de la Bucuresti si cei ai Executivului de la Chisinau au discutat, la reuniunea in plen, probleme privind sectorul energetic, transporturile, securitatea sociala si educatia, iar la final au semnat mai multe documente bilaterale. Printre ele se numara “Planul de actiune pentru implementarea prevederilor Declaratiei comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic pentru integrarea europeana a Republicii Moldova”, declaratie semnata la Bucuresti de catre presedintele Traian Basescu si presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu.

Au fost convenite si proiecte comune transfrontaliere, precum cele din domeniul transporturilor si energiei. De asemenea, a fost semnat un acord privind “cooperarea si ajutorul reciproc in cazul producerii dezastrelor”, precum si un acord privind regimul juridic al mormintelor de razboi romanesti aflate pe teritoriul RepubliciiMoldova. Totodata, au fost parafate mai multe protocoale intre reprezentantii unor ministere din cele doua tari.

In domeniul cooperarii culturale, educationale, tineretului si sportului, proiectele bilaterale vor avea ca obiectiv sprijinirea procesului integrarii culturale. Va fi sprijinita dezvoltarea legaturilor directe intre institute de cercetare stiintifica si tehnologica, scoli si universitati, inclusiv prin dezvoltarea unor extensiuni universitare, in conformitate cu legislatia interna in vigoare, si prin promovarea schimburilor de specialisti si experti.

Planul de Actiune prevede sprijinirea invatamantului la toate nivelurile, prin oferirea de burse de studii preuniversitare, universitare (licenta, masterat, doctorat – forma de invatamant cu frecventa), stagii de formare-specializare pentru cadre didactice din invatamantul preuniversitar si universitar, burse lunare pentru mobilitati academice, schimb de delegatii in probleme legate de organizarea si modernizarea invatamantului, la toate nivelurile. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.