Sisteme inteligente de transport

Deputata europeana Adriana Ticau a participat, alături de Comisarul pentru transporturi, Siim Kallas, la cea de a patra conferința “Declanșarea implementării Sistemelor Inteligente de transport(STI)” organizata de Comisia Europeană. Conferința a fost deschisa de către Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar responsabil pentru transport și Silvia-Adriana Ticau, vicepreședinta Comisiei pentru transport si turism din Parlamentul European, împreună cu reprezentanți ai Președinției lituaniene a Consiliului Uniunii Europene  și ai Comitetului Economic și Social European.

În deschiderea conferinței, Adriana Țicău a declarat: „Competitivitatea Uniunii Europene depinde de asigurarea unui transport trans-european sigur si eco-eficient, iar pentru acesta Uniunea si statele membre trebuie sa investească in sisteme inteligente de transport. Fie ca vorbim de sistemul e-Call care permite accesarea automata a sistemului 112 in caz de accident, de tahografele inteligente, de colectarea electronica a taxelor pentru autostrăzi, de sistemele ce vor permite comunicarea intre vehicule sau intre vehicule si infrastructura de transport sau de sistemele Galileo si EGNOS, sistemele inteligente de transport contribuie la o mai buna gestionare a traficului, la reducerea consumului de carburanți si a poluării si, nu in ultimul rând, la siguranța traficului rutier. Salut adoptarea Regulamentului privind rețelele trans-europene de transport TEN-T prin intermediul căruia, sistemele inteligente de transport pentru sectorul rutier vor fi finanțate in proporție de 20% din fonduri europene”.

In cadrul conferinței, cei peste este 400 de participanți au avut un schimb de opinii cu privire la diverse acțiuni și inițiative în domeniul Sistemelor Inteligente de Transport.

In 2010 a fost adoptata Directiva 2010/40/UE privind cadrul pentru implementarea sistemelor de transport inteligente (STI) în domeniul transportului rutier și pentru interfețele cu alte moduri de transport si Planul de Acțiuni pentru STI.

STI pot contribui în mod semnificativ la un sistem de transport mai curat, mai sigur și mai eficient. STI combină telecomunicațiile, electronica și tehnologiile informației cu ingineria în domeniul transporturilor, în vederea planificării, proiectării, operării, întreținerii și gestionării sistemelor de transport.

În unele state membre, aplicații naționale ale tehnologiilor STI sunt deja implementate în sectorul transportului rutier. Cu toate acestea, implementarea rămâne fragmentară și necoordonată și nu poate asigura continuitatea geografică a serviciilor STI în întreaga Uniune și la frontierele sale externe.

Directiva 2010/40 stabilește 4 domenii principale de dezvoltare și implementare a STI și în cadrul acestora șase acțiuni prioritare pentru elaborarea și utilizarea de specificații și standarde:

(a) furnizarea la nivelul UE a unor servicii de informare cu privire la călătoriile multimodale;

(b) furnizarea la nivelul UE a unor servicii de informare în timp real cu privire la trafic; (c) datele și procedurile pentru furnizarea către utilizatori, în mod gratuit, atunci când este posibil, a unor informații minime universale în materie de trafic, referitoare la siguranța rutieră;

(d) furnizarea în mod armonizat a unui sistem eCall interoperabil la nivelul UE;

(e) furnizarea unor servicii de informare referitoare la spații de parcare sigure pentru camioane și vehicule comerciale;

(f) furnizarea unor servicii de rezervare de spații de parcare sigure pentru camioane și vehicule comerciale.

Europarlamentarul român a fost raportor din partea grupului S&D din PE privind Directiva 2010/40 și Planul de Acțiuni STI.

Detalii despre conferință, planul de acțiuni şi directiva privind Sistemele inteligente de Transport, la: https://ec.europa.eu/transport/themes/its/events/2013_12_02_its_conference_en.htm (M.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.