Supravieţuitorii crizei: Cum arată portretul omului de afaceri român – analiză KeysFin

România are, în mod oficial, peste 580.000 de oameni de afaceri care îşi investesc banii în peste 600.000 de societăţi pe acţiuni. Cei mai mulţi sunt bărbaţi, cu vârste cuprinse între 35-55 de ani, însă femeile vin din urmă, numărul acestora ajungând, în acest an, la peste 240.000.

Experţii de la KeysFin au analizat datele de la Registrul Comerţului şi Ministerul Finanţelor, în dorinţa de a realiza un portret cât mai fidel al românului care face business în 2015.

Tu cu cine faci business? Probabil este o persoană matură, trecută de 35 de ani, cu experienţă contabilă, care şi-a dezvoltat instinctul de supravieţuire în jungla economică românească. Ai în faţă prototipul omului de afaceri român.

Din datele analizate de KeysFin, rezultă că cei mai mulţi oameni de afaceri din România, care deţin calitatea de acţionar la o societate şi au minim 25% din acţiuni, sunt bărbaţi (373.798) în timp ce femeile sunt 240.960.

Bărbaţii au vârsta medie de 44,6 ani, iar femeile de 44 de ani. “Este vârsta la care cei mai mulţi au acumulat deja experienţa necesară pentru a se lansa pe cont propriu în business. Mulţi sunt foşti angajaţi în diverse firme, dar sunt şi destui cei care fac afaceri dintr-un talent înăscut, care au avut tot timpul spirit antreprenorial, căliţi fiind la şcoala vieţii”, spun analiştii de la KeysFin.

Oamenii de afaceri bărbaţi sunt mai atraşi de investiţiile în domenii lucrative, de la construcţii (75%), la producţie (67%), transport (70,7%) şi comerţ (56,3%), în timp ce femeile sunt cele mai multe prezente în domenii precum sănătatea şi asistenţa socială (58,5%), serviciile (51,7%), activităţile administrative (43,59%) şi cele cultural-educative (40,4%).

capture_2_profil_act

În ce domenii investesc supravieţuitorii crizei? Potrivit datelor KeysFin, vedeta economiei româneşti rămîne, în continuare, comerţul care, alături de servicii, atrage 207.033 acţionari. În topul investiţiilor urmează activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (66.404 acţionari), construcţiile (57.760 acţionari), industria prelucrătoare ( 51.792 acţionari) şi cea de transport şi depozitare (47.499 acţionari).

“Datele vin să confirme interesul tot mai mare al investitorilor pentru domenii precum construcţiile, dovadă boom-ul resimţit mai ales în Capitală şi Ilfov sau serviciile, acolo unde, odată cu dezgheţarea business-ului post-criză, a crescut semnificativ volumul de tranzacţii. Comerţul rămâne , bineînţeles în prim-plan, exploatând la maximum revenirea apetitului românilor pentru cumpărături”, spun analiştii de la KeysFin care remarcă, în acest context, un fenomen economic dătător de speranţe pentru 2016.

“Asistăm la o dezgheţare a relaţiilor comerciale, bazată pe creşterea sentimentului de încredere în economie. Oamenii şi firmele încep să cheltuie mai mult decât să ţină deoparte, semn că teama de un viitor nesigur s-a diminuat. Aşa se explică şi perspectivele excelente din retailul românesc din perioada sărbătorilor de Iarnă”, au mai spus experţii KeysFin.

Capture_1_insolventa_pondere

Un alt fapt interesant, care a reieşit din analiza datelor privind acţionarii firmelor din România, se referă la apetitul investitorilor, în funcţie de vârstă.

Statistica KeysFin arată, astfel, că cei mai experimentaţi sunt implicaţi în domenii precum industria extractivă şi prelucrătoare, unde majoritatea acţionarilor au vârsta medie de 48 de ani. La fel şi în sănătate şi educaţie (profesori şi medici), în timp ce serviciile administrative sunt asigurate de acţionari cu vârsta medie de 47 de ani.

La polul opus se află sectorul comunicaţiilor şi informaţiilor (IT&C), producţia de bunuri şi servicii şi activităţile de spectacole culturale şi recreative, unde vârsta medie este de 40 de ani.

“Datele reprezintă, bineînţeles, o privire de ansamblu. Am identificat în datele statistice persoane care sunt acţionare la societăţi de la vârste fragede, 12-13 ani, dar şi la vârsta senectuţii, 89-90 de ani. În general, tinerii sunt interesaţi de business-urile dinamice şi inovative, precum comerţ, comunicaţii, mass-media, cultural, educaţie şi servicii, în timp ce oamenii de afaceri mai în vârstă optează pentru cele cu un grad mai aşezat, ce necesită specializare şi experienţă, de la construcţii la sectorul extractiv, medicină etc.”, explică analiştii de la KeysFin.

Potrivit KeysFin, anul 2016 va aduce, cu siguranţă, date mult mai spectaculoase din economie.

“Scăderea TVA, aşezarea Codului Fiscal pe baze stabile şi perspectivele unui an bun din punct de vedere investiţional, influenţate de o relativă stabilitate a cursului valutar şi a costurilor utilităţilor (carburanţi, gaze, curent electric etc.) fac ca 2016 să reprezinte, ce mai probabil, cel mai bun an pentru business-ul românesc din 2009 încoace, judecând atât după numărul firmelor noi înfiinţate cât şi după volumul afacerilor derulate de acestea. Un semn de întrebare rămâne şi pentru 2016 în ceea ce priveşte finanţarea bancară a business-ului”, au mai spus analiştii de la KeysFin.

Informaţiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societăţile comerciale şi PFA-urile active din România.

KeysFin oferă servicii de business information şi credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiţiei, la studii şi analize de sector necesare companiilor care doresc să dezvolte un business sănătos pe piaţa românească. Detalii aflaţi de pe www.keysfin.com .

KeysFin deţine şi aplicaţia KeysFin Mobile, prin intermediul căreia utilizatorul poate accesa usor şi rapid informaţii de contact, situaţii financiare, indicatori şi informaţii juridice de la peste un milion de companii şi PFA-uri active din România. Informaţiile pot fi salvate şi vizualizate în format PDF şi trimise via e-mail sau SMS oricărui contact din agendă.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.